«Καθαρός» ο ομογενής πολιτικός Αθ. Συνοδινός-Επιστρέφει στην Κυβέρνηση

Η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς τον απήλλαξε από όλες τις κατηγορίες που σχετίζονταν με την εμπλοκή του στην εταιρία Australian Water Holdings που ερευνούνταν για διαφθορά

Την απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Αυστραλίας, Αθανασίου Συνοδινού, από όλες τις κατηγορίες για διεφθαρμένη συμπεριφορά που σχετίζονταν με την εμπλοκή του στην εταιρία Australian Water Holdings (AWH), που ερευνούνταν για διαφθορά από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς (Independent Commission Against Corruption – ICAC) αποφάσισε η Επιτροπή ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιστροφή του ομογενούς πολιτικού στην κυβέρνηση.

arthur-sinodinos

Τα καλά νέα για τον ομογενή, πρωτοκλασάτο στέλεχος του Φιλελεύθερου Κόμματος, έρχονται δύο περίπου χρόνια μετά την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η οποία κρίθηκε απαραίτητη από τον ίδιο και τον τότε πρωθυπουργό, Tony Abbott, προκειμένου όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Συνοδινός, να καθαρίσει το όνομά του.

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είχε κατηγορήσει ευθέως τον κ. Συνοδινό για διαφθορά εντούτοις, από τα όσα έγιναν γνωστά για τη δράση της AWH, στην οποία ο κ. Συνοδινός ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και μέτοχός της, φαινόταν ότι ο ομογενής πολιτικός εμπλεκόταν έμμεσα.

Τώρα μετά την σχετική έρευνα η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Συνοδινός δεν έκανε τίποτα το μεμπτό ενόσω κατείχε διοικητική θέση στην Australian Water Holdings.

Ο κ. Συνοδινός ερευνούνταν από το ICAC γιατί η AWH από ένα συμβόλαιο $200 εκατ. που θα της ανέθετε η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης Ν. Ν. Ουαλίας Sydney Water, ο ίδιος θα κέρδιζε $20 εκατ. Τότε μάλιστα λεγόταν, ότι ο κ. Συνοδινός ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Australian Water Holdings, πληρωνόταν 200.000 δολάρια ετησίως «για εργασία μόλις δυο εβδομάδων» το χρόνο.

Ο κ. Συνοδινός τοποθετήθηκε στην Australian Water ως προεδρεύων στα τέλη του 2010 και ενώ ήταν ταμίας του πολιτειακού Φιλελεύθερου Κόμματος.

Τότε, η κυβέρνηση της Ν. Ν. Ουαλίας έδωσε στην AWH ένα συμβόλαιο ύψους $100 εκατ. που ανήκε στον πρώην Εργατικό βουλευτή, Eddie Obeid, που έχει βρεθεί ένοχος για διαφθορά. Η εταιρεία AWH όπως είχε γίνει τότε γνωστό ήταν από τους μεγαλύτερους δωρητές των Φιλελευθέρων πριν τις πολιτειακές εκλογές του Μαρτίου 2011.

Στην κατάθεσή του ο ομογενής πολιτικός κ. Συνοδινός αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προσελήφθη από την AWH για να εξασφαλίσει για την AWH δημόσια έργα αξίας ενός $1 δις από την κυβέρνηση της Ν. Ν. Ουαλίας.

Τότε είχε επίσης αντικρούσει και τις κατηγορίες, ότι γνώριζε για προσπάθειες μελών του Φιλελεύθερου Κόμματος και πρώην Εργατικών υπουργών της Ν. Ν. Ουαλίας να εξασφαλίσουν κρατικά έργα κάνοντας δωρεές στο Κόμμα του, δηλαδή «λαδώνοντας» παράγοντες των κυβερνήσεων της Πολιτείας.

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή ΙCAC στην ανακοίνωσή της ανέφερε επίσης ότι και το πρώην αφεντικό της ΑWH, Nick Di Girolamo, απαλλάχθηκε της κατηγορίας για διεφθαρμένη συμπεριφορά αλλά σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας ο κ. Di Girolamo συνωμότησε με στόχο να διαπράξει απάτη. Εντούτοις, η ICAC ανέφερε ότι η περαιτέρω έρευνα για την κατηγορία αυτή δεν ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία της μετά την καταδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της Επιτροπής για έρευνα της διαφθοράς που διεξήγαγε για την εισαγγελέα, Margaret Cunnen.

Σύμφωνα με την αρχή του δεδικασμένου που δημιουργήθηκε από την συγκεκριμένη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ποινικές ευθύνες κατά κάποιου ατόμου προκύπτουν αν υπάρχουν αποδείξεις για έλλειψη ακεραιότητας ενός δημοσίου λειτουργού και αν το φαινόμενο της διαφθοράς είναι συστημικό.

Για να υπενθυμίσουμε ο Di Girolamo, ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της Ν.Ν. Ουαλίας , Barry O’Farell. O Di Girolamo είχε αποκαλύψει τότε στην επιτροπή ότι είχε κάνει δώρο στον κ. O’ Farell μία μπουκάλα κρασί αξίας $3.000, κάτι που ενώ ο τότε πρωθυπουργός της Πολιτείας το είχε αρνηθεί στην κατάθεσή του, ενώ στη συνέχεια το παραδέχθηκε, όπως και παραδέχθηκε ότι είχε καταθέσει ψέματα.