Οι Podemos άνοιξαν τα χαρτιά τους: Συνεργασία με τους Σοσιαλιστές

Μαδρίτη

Την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον βασιλιά Φίλιππο Στ’ είχε ο επικεφαλής των Pοdemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και ενώ οι διαβουλεύσεις του αρχηγού του κράτους με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν μπει στην τελική ευθεία.

C0BD4201E857ED9E7A81906AF890BD5F

Ο Ιγκλέσιας άνοιξε τα χαρτιά του προτείνοντας κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (IU).

«Πρέπει τώρα να εργαστούμε μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αλμπέρτο Γκαρθόν για τη νέα κυβέρνηση» είπε ο νεαρός αρχηγός των Podemos, λέγοντας μάλιστα ότι ο Πέδρο Σάντσεθ (PSOE) θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία και ο ίδιος την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Ο Ιγκλέσιας πήγε και ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης για την οποία πρέπει να ερωτηθούν οι πολίτες.

Σημειώνεται ότι το κόμμα του Ιγκλέσιας έχει ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για το αν επιθυμούν ή όχι την ανεξαρτησία. Η θέση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη θέρμη από τους Σοσιαλιστές, ούτε ασφαλώς από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.

«Εμείς θα είμαστε η εγγύηση ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση αλλαγής» είπε ο Ιγκλέσιας, θυμίζοντας με νόημα ότι το PSOE και τους Podemos χωρίζουν μόλις 300 χιλιάδες ψήφοι.

Η αναφορά δεν γίνεται τυχαία, δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε νέες πρόωρες εκλογές, οι Podemos ενδέχεται να προσπεράσουν το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας και να καταλάβουν τη δεύτερη θέση.

Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει γνωστοποιήσει τη θέση του στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς. «Πρώτα το έκανα γνωστό στον βασιλιά» είπε. Συμπλήρωσε ακόμα ότι η πρόταση φάνηκε «λογική» στον βασιλιά.

Πάντως, ακόμα και αν η πρόταση του Ιγκλέσιας γίνει δεκτή, η Ισπανία θα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς οι Σοσιαλιστές έχουν 90 έδρες, το κόμμα του Ιγκλέσιας 65 και η Ενωμένη Αριστερά (IU) 5 έδρες. Συνολικά η κυβέρνηση θα έχει 160 έδρες επί συνόλου 350.

Ο κύκλος των επαφών του βασιλιά ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ο Φίλιππος συναντάται με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ για να ακολουθήσει το απόγευμα η συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η δήλωση που έκανε ο Ιγκλέσιας σε συνδυασμό με το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση του βασιλιά με τον Σάντσεθ ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα.

Μέχρι σήμερα όλα έδειχαν ότι ο Φίλιππος θα έδινε στον Ραχόι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή πιο σωστά, την ευκαιρία να παρουσιάσει μια κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι εάν μια κυβέρνηση δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, επανέρχεται μετά από 48 ώρες διεκδικώντας τη σχετική πλειοψηφία.

Στην περίπτωση του Ραχόι με τις 123 έδρες ακόμα και η σχετική πλειοψηφία είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ο ίδιος προσπάθησε να δελεάσει τους Σοσιαλιστές να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία, δίνοντας την προεδρία της Βουλής (πράγμα που έγινε), αλλά και τη δέσμευση ότι θα προωθήσει συγκεκριμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές αρνήθηκαν να συζητήσουν αυτού του είδους τη συνεργασία.

Μετά το πέρας των επαφών του βασιλιά και με τον Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ