Σπείρα εξαπατά ηλικιωμένους

Αθήνα. Απανωτά κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων ανά τη χώρα από επιτήδειους που χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να τους αποσπάσουν χρήματα καταγράφηκαν το β΄εξάμηνο του 2015.

Στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν 15 άτομα, 12 Βούλγαροι και τρεις Έλληνες, ενώ ταυτοποιήθηκαν άλλοι 13 Βούλγαροι κι ένας Κύπριος βουλγαρικής υπηκοότητας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες.

Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων τους, τους τηλεφωνούν, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους, έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό, συνήθως ανήλικου παιδιού.

Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια, εφόσον τα θύματα έχουν πειστεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο κοντά στο σπίτι τους.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες:

*Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό τους πρόσωπο.
*Να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η γραμμή να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
*Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
*Να μην πείθονται και να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ).
*Σε καμία περίπτωση να μην πείθονται, ακόμη κι αν μιλήσουν με άτομο το οποίο τους έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο τον συγγενή τους.
*Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα.
*Να ενημερώνουν πρόσωπα του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους και ιδιαιτέρως άλλα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τη δράση αυτή των επιτήδειων και να τους συμβουλεύουν σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
*Να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή τους, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κλπ), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών Αρχών.

Η Αστυνομία ζητά επίσης από τους πολίτες να την ενημερώνουν άμεσα σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ή διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (sms) στον ίδιο αριθμό.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», δίνονται γενικές και ειδικότερες συμβουλές ασφαλείας για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων.

Newsroom ΔΟΛ