Πελαργοί ξεχειμωνιάζουν σε χωματερές αντί να μεταναστεύουν

Βερολίνο
Ορισμένοι πληθυσμοί πελαργών, ευτυχώς όχι και στην Ελλάδα, έχουν εγκαταλείψει την εξαντλητική ετήσια μετανάστευση στην Αφρική και προτιμούν να ξεχειμωνιάζουν σε χωματερές ή κοντά σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, διαπιστώνει διεθνής μελέτη ορνιθολόγων.

O λευκοπελαργός (Ciconia ciconia), ένα μεγαλόσωμο πουλί διάσημο λόγω των φωλιών που χτίζει σε καμπαναριά και άλλα ψηλά σημεία, κανονικά περνά το χειμώνα στην Αφρική και διαχειμάζει στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, από την Ισπανία και την Ελλάδα στο νότο μέχρι την Ουκρανία στα βόρεια.

Οι πελαργοί της Ελλάδας επιμένουν να μεταναστεύουν το χειμώνα (Πηγή: Manfred Heyde / CC BY-SA 3.0)

Οι πελαργοί της Ελλάδας επιμένουν να μεταναστεύουν το χειμώνα (Πηγή: Manfred Heyde / CC BY-SA 3.0)

Η διεθνής ερευνητική ομάδα τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε νεαρούς πελαργούς που γεννήθηκαν σε οκτώ χώρες -Αρμενία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία, Τυνησία και Ουζμπεκιστάν- και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι αποδήμησαν το χειμώνα για την Αφρική.

Υπήρχα όμως και εξαιρέσεις. Πελαργοί από τη Γερμανία, για παράδειγμα, προτίμησαν να περάσουν το χειμώνα τρώγωντας σκουπίδια σε χωματερές του Μαρόκου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Science Express.

Στην Ευρώπη, ορισμένα ενήλικα πουλιά διαχείμασαν στην Ισπανία ή ακόμα και στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί προσφέρουν άφθονη τροφή.

Στο Ουζμπεκιστάν, αρκετοί πελεκάνοι προτίμησαν να παραμείνουν κοντά σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η ανεύρεση τροφής είναι εύκολη, παρά να αποδημήσουν στο Πακιστάν ή το Αφγανιστάν.

«Οι πελεκάνοι [που παραμένουν στα βόρεια] δαπανούν λιγότερη ενέργεια και δείχνουν να ωφελούνται» λένε οι ερευνητές.

Επισημαίνουν όμως ότι πολλά άλλα αποδημητικά είδη πλήττονται από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως τα φράγματα, η αποψίλωση δασών και οι ανεμογεννήτριες που συναντούν στα επικά ταξίδια τους.

Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο Ιωάννης Φακριάδης και η Ελένη Μακρυγιάννη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Newsroom ΔΟΛ