Στους Σοσιαλιστές η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία

Στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ανέθεσε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας το σχηματισμό κυβέρνησης, τη στιγμή που η πολιτική κρίση στην ιβηρική χώρα συνεχίζεται, εννέα βδομάδες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σάντσεθ καλείται τώρα να έρθει σε διερευνητικές επαφές με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις και στη συνέχεια να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η θέση του Σοσιαλιστή ηγέτη ωστόσο είναι περίπλοκη, με δεδομένο ότι το κόμμα του ελέγχει μόλις 90 έδρες στην ισπανική 350μελή Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει συμμάχους με 86 έδρες ώστε να έχει την ελάχιστη απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Πέδρο Σάντσεζ (Δ) με τον βασιλιά Φελίπε

Ο Πέδρο Σάντσεζ (Δ) με τον βασιλιά Φελίπε

Ως πιο πιθανός σύμμαχος φαντάζουν οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που έχουν αναδειχτεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 69 έδρες. Ο κ. Ιγκλέσιας έχει επανειλημμένα προτείνει στους Σοσιαλιστές να συνεργαστούν ώστε να σχηματίσουν «κυβέρνηση της αριστεράς».

Ο κ. Σάντσες δήλωσε διατεθειμένος να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, της αριστεράς και της δεξιάς, όμως φαίνεται διστακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο σύμπραξης με τους Podemos και δεν αποκλείεται να δεχτεί εσωκομματικές πιέσεις εάν προσεγγίσει τον κ. Ιγκλέσιας. Τη Δευτέρα, δημοσιοποιήθηκε ηχητική διαρροή από πρόσφατη συνεδρίαση ανώτατων στελεχών των Σοσιαλιστών, όπου πολλά στελέχη δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετα σε συνεργασία με τους Podemos.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν Σοσιαλιστές και Podemos συνεργαστούν, θα πρέπει να βρουν και άλλους εταίρους προκειμένου να αποκτήσουν πλειοψηφία, ή θα πρέπει να πείσουν άλλα κόμματα να απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Πάντως, η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη, οι κεντρώοι Ciudadanos, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν καμία μορφή κυβέρνησης που περιλαμβάνει τους αριστερούς Podemos.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Σάντσεθ αποφασίσει να πάει σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης, αυτό θα αρχίσει αντίστροφη μέτρηση δύο μηνών, και εάν έως τότε δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές.

Ο ηγέτης του πρώτου κόμματος, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη αρνηθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε στα τέλη Ιανουαρίου ο βασιλιάς, καθώς δεν κατόρθωσε να αποκτήσει πλειοψηφία στη Βουλή. Ο κ. Ραχόι προτείνει ως λύση τη συνεργασία του Λαϊκού Κόμματός του με τους Σοσιαλιστές, όμως οι τελευταίοι έχουν απορρίψει την εν λόγω λύση.

Πηγή: skai.gr