Στο Λονδίνο με Μέρκελ, Κάμερον, Σουλτς για το προσφυγικό ο Τσίπρας

Μακριά από τον πονοκέφαλο του γενικευμένου ξεσηκωμού, με αφορμή την παν-συντεχιακή και διεπιστημονική απεργία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε χθες  για επαφές και συζητήσεις για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης,  στο Λονδίνο! Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους Πρόσφυγες (“Supporting Syria and the Region” στο συνεδριακό κέντρο Queen Elisabeth II,  η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο στις 12:00 (14:00 ώρα Ελλάδας).

Μία ώρα αργότερα, στις 13:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Στις 14:00 (16:00 ώρα Ελλάδας), θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη διευρυμένη συνάντηση για το μεταναστευτικό (Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15:00 έως τις 16:00 (από τις 17:00 έως τις 18:00 ώρα Ελλάδας). Τέλος, στις 16:15 (18:15 ώρα Ελλάδας) ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. 

Κεντρικό επιχείρημα και βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ότι, συνεπής στις υποχρεώσεις της, έχει δρομολογήσει ήδη την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της με επιταχυνόμενους ρυθμούς και ότι έως την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα με αυτή τη θέση επισημαίνει ότι από την πλευρά τους και οι εταίροι θα πρέπει να υλοποιήσουν με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς και το δικό τους κομμάτι (τεχνική βοήθεια, επιτάχυνση της μετεγκατάστασης, ενεργοποίηση των συμφωνιών με την Τουρκία).
Ενόψει και των σημερινών συζητήσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Λονδίνο, παρουσιάζουν ενδιαφέρουν οι δηλώσεις που έκανε χτες στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συζήτησης στο ΕΚ για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διευκρινίζοντας σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του Σένγκεν, ότι «δεν τίθεται ζήτημα απομόνωσης ή στιγματισμού των Ελλήνων αλλά ενίσχυσης της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Ως προς τη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θεωρεί ότι η συμμετοχή της σε αυτή θα αναδείξει και θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που έχει κατακτήσει η Ελλάδα, όχι μόνο στο επιχειρησιακό αλλά και στο πολιτικό σκέλος της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, αποτελεί σταθερή θέση (και πολιτικό στόχο) της κυβέρνησης ότι σημασία έχει όχι απλώς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών αλλά οι ίδιες οι αιτίες αυτής της κρίσης.
Όπως έχει επισημανθεί ήδη από την ανακοίνωση της συμμετοχής του κ. Τσίπρα στη Διάσκεψη, η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας για την ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης του ζητήματος των προσφύγων. «Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την στήριξη, σε επίπεδο εργασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας, των ανθρώπων που δοκιμάζονται, τόσο εντός της Συρίας, όσο και στις γειτονικές με την Συρία χώρες και την Ευρώπη», έχει επίσης τονιστεί.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Λονδίνο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.