Οι συναντήσεις της Μέρκελ στην Τουρκία και το εφιαλτικό σχέδιο Β για την Ελλάδα

Δύο μέρες, δύο συναντήσεις κορυφής για την Γερμανίδα Καγκελάριο. Η συνάντηση ωστόσο που είχε η Άγκελα Μέρκελ χθες το βράδυ στο Στρασβούργο με τον Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και …ευχάριστο διάλειμμα, σε σύγκριση με το αποψινό ραντεβού στην Άγκυρα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και ίσως με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο οι διαφορές στην πολιτική θεώρηση είναι ελάχιστες. Οι δύο χώρες προσπαθούν να εμφανίζονται ως κοινό μέτωπο τόσο στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης όσο και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δεν έχουν άλλωστε την πολυτέλεια να διαφωνούν, όσο προσπαθούν να πείσουν τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να συνεισφέρουν στο κοινό σχέδιο για το προσφυγικό.

Στην Τουρκία ωστόσο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και σημαντικές πολιτικές διευκολύνσεις για την ενταξιακή διαπραγμάτευση, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου δύο εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται στο έδαφός της, ώστε οι πρόσφυγες να μην προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Πρέπει ακόμη να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια περιφρούρησης των ακτών της προκειμένου να ανακοπεί το προσφυγικό κύμα και να καταστείλει την δράση των διακινητών.

Μέχρι τώρα ούτε το Βερολίνο, ούτε οι Βρυξέλλες, θεωρούν ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. «Οι δύο πλευρές έχουν ήδη εφαρμόσει κάποια σημεία της συμφωνίας», δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εν όψει της συνάντησης, ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, απάντησε με νόημα «μένει ακόμη να γίνει δουλειά».

Για αυτό ακριβώς πηγαίνει σήμερα στην Άγκυρα η Άγκελα Μέρκελ. Για να υπενθυμίσει στην τουρκική ηγεσία ότι το Σχέδιο Δράσης πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ότι τα αποτελέσματα πρέπει να είναι ορατά εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το Σχέδιο Β που θα εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου η κυρία Μέρκελ θέλει να γνωρίζει αν μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία και στο σχέδιο που στο επίκεντρό του θέτει την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αν όχι, η δεύτερη γραμμή άμυνας λέγεται ΠΓΔΜ και αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα. Όπως έγραφαν το Σαββατοκύριακο το Spiegel, η Welt και οι Financial Times, το Σχέδιο Β που φέρονται να προωθούν τόσο το Βερολίνο όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προβλέπει «τείχος» στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ακόμη και με στρατό, προκειμένου να εμποδιστούν οι πρόσφυγες να φτάσουν στην Αυστρία και στην Γερμανία.

«Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μία πολιτική αποκλεισμού, το κύριο βάρος της οποίας θα βαρύνει την Νοτιοανατολική Ευρώπη», δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Spiegel, αναφερόμενος στο σενάριο που προβλέπει κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων απεγνωσμένων στην Ελλάδα.

«Μια συσσώρευση στην Ελλάδα θα οδηγούσε αναπόφευκτα μέσα σε λίγες μέρες σε ανεξέλεγκτες ανθρωπιστικές συνθήκες και σε προβλήματα ασφαλείας», προειδοποιεί εμπιστευτική έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία επικαλείται το περιοδικό, ενώ ο ερευνητής της Οξφόρδης για την Μετανάστευση Φρανκ Ντιβέλ κάνει λόγο για «σκηνές αποκάλυψης» και «κατάρρευση» της Ελλάδας εντός εβδομάδων.

Το Σχέδιο θα ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί ότι η προσπάθεια στην Τουρκία και στο Αιγαίο δεν αποδίδει και το Βερολίνο εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως προληπτικός μοχλός πίεσης προς την Αθήνα. Εκτός ωστόσο από την Ελλάδα, η εξίσωση περιλαμβάνει και την Τουρκία, η οποία, για την ώρα, φαίνεται είτε να μην μπορεί είτε να μη θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Πηγή: real.gr