Διαβεβαιώσεις Ομπάμα στη Νότια Κορέα για την υπεράσπιση της χώρας

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τη νοτιοκορεάτισσα ομόλογό του, Παρκ Γκουν-χιέ, και τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, για την αλληλεγγύη του μετά την εκτόξευση, το Σάββατο, ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Σε δύο διαφορετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο Ομπάμα επέμεινε στην ανάγκη για μια διεθνή «ισχυρή και ενιαία» απάντηση στις «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ομπάμα δήλωσε ιδιαίτερα στη νοτιοκορεάτισσα ομόλογό του πως οι ΗΠΑ θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διατηρήσουν ακλόνητη τη δέσμευσή τους να υπερασπιστουν τη Νότια Κορέα και τους άλλους συμμάχους τους στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι επιθυμούν να αναπτύξουν «το συντομότερο δυνατό» στη Νότια Κορέα το αντιπυραυλικό σύστημά τους THAAD.

Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ανάπτυξη αυτή, την οποία θεωρεί απειλή για τη δική της δύναμη πυρηνικής αποτροπής. Εκφράζει φόβους ότι το πολύ ισχυρό ραντάρ THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) θα χρησιμεύσει για να παρακολουθεί τις δικές της εκτοξεύσεις πυραύλων.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι το THAAD είναι ένα αμυντικό σύστημα, αποκλειστικά προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής.