Οι παπούδες και οι γιαγιάδες θέλουν πληρωμή για τη φροντίδα των εγγονιών τους

Σχεδόν ένας στους δυο παππούδες και γιαγιάδες της Αυστραλίας πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώνεται για την φροντίδα που παρέχει στα εγγόνια του, σύμφωνα με έρευνα.

Το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των παππούδων και των γιαγιάδων της ελληνικής παροικίας οι οποίοι -απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- φροντίζουν τα εγγόνια τους από αγάπη και σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχόταν να πληρωθούν γι’ αυτό.

Πάντως από την έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Αυστραλιανή Ασφαλιστική Εταιρεία Ηλικιωμένων, προκύπτουν τα εξής:

– Το 37% των γιαγιάδων και παππούδων που πήραν μέρος στην έρευνα θέλει να πληρώνεται για τις ώρες που φροντίζουν τα εγγόνια.

Grandparents with grandson

Grandparents with grandson

– Το 23% θα ήθελε να μειωθούν οι ώρες δέσμευσης με τη φροντίδα των εγγονιών, ενώ το 75% έχει μετακινηθεί πιο κοντά ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα.

– Το 58% ομολογεί ότι υποχρεώνεται να θυσιάσει τον τρόπο ζωής και την ψυχαγωγία του.

– Το 42% αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένο να θυσιάσει ταξίδια και σχέδια διακοπών.

– Το 30% αναγκάστηκε να αλλάξει μέρες και ώρες εργασίας.

Ο Simon Howell, εκπρόσωπος του οργανισμού που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε ότι «ο αριθμός εκείνων που επιθυμούν να πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους προς τα εγγόνια τους, είναι -κατά πάσα πιθανότητα- υψηλότερος από το 37% που έδειξε η έρευνα – και αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει ένα στίγμα στην κοινωνία για το θέμα αυτό».

Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παππούδων και γιαγιάδων -84%, σύμφωνα με την έρευνα-, οι οποίοι δηλώνουν ότι φροντίζουν τα εγγόνια τους από αγάπη και δεν μπορούν να διανοηθούν να πληρωθούν γι’ αυτό.

Να σημειωθεί ότι 937.000 παιδιά στην Αυστραλία σήμερα, τελούν υπό την φροντίδα των παππούδων και γιαγιάδων, ορισμένες ώρες την εβδομάδα, γεγονός που εξοικονομεί στο κράτος $127,4 εκ. κάθε εβδομάδα, χρήματα που θα διέθεταν σε κέντρα παιδικής φροντίδας.

πηγή:Neoskosmos.com