Βρέθηκαν οι σωροί δύο χειριστών- Αγνοείται ακόμη ο τρίτος

 – Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρείς αξιωματικοί – Θρηνεί όλη η Ελλάδα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο της πρόσκρουσης ήταν σε υψόμετρο 295 μέτρων, υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο μετέχοντας στην άσκηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο της πρόσκρουσης αποκόπηκε η ουρά του ελικοπτέρου. Οι σοροί των δυο άτυχων χειριστών εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης, όπου πιθανότατα κατέληξε το κυρίως τμήμα του ελικοπτέρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν τις 11:00 και λίγο μετά τις 11.30 εντοπίστηκαν οι σοροί των δυο από τους τρεις χειριστές του του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Στο ελικόπτερο επέβαιναν οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) Πανανάς Κωνσταντίνος(συγκυβερνήτης), ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί απο τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση άσκησης, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών. Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: ΩΡΑ 10:00

– Βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και ειδικοί διασώστες της αεροπορίας προσπαθούν να φτάσουν στα συντρίμμια
– Προκαλούν οι Τούρκοι! Την ώρα της διάσωσης με ΝΟΤΑΜ αμφισβητούσαν τις έρευνες από τις ελληνικές αρχές
– Εχουν ενημερωθεί οι οικογένειες – Είναι νωρίς να πούμε συλληπητήρια, είπε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας
– Ποιοί είναι οι τρείς χειριστές του ελικοπτέρου

Το ΑΒ-212 με τον αριθμό 28 του Πολεμικού Ναυτικού πετούσε σε ύψος 400 ποδών, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και εκτελούσε άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας. Το ίχνος του χάθηκε στη νήσο Κίναρος και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Αμέσως η φρεγάτα απ’ όπου είχε απονηωθεί το ελικόπτερο όσο και τα άλλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού απ’ τα οποία απονηώθηκαν άλλα ελικόπτερα αλλά και ένα αεροσκάφος C130 ξεκίνησαν έρευνες.
Στις 04:40 ένα ελικόπτερο εντόπισε θερμικό ίχνος σε βραχώδη περιοχή στη νήσο Κίναρο. Άμεσα βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, καταδρομείς και διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκαν για να πάνε στην περιοχή και να εντοπίσουν τους τρεις χειριστές.
Στις 07:01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός του σημείου της πτώσεις. Ωστόσο η περιοχή είναι απόκρημνη και δεν είναι ακόμη δυνατός ο εντοπισμός των χειριστών.

Το ελικόπτερο κατέπεσε σε περιοχή εξαιρετικά δύσβατη και ακόμη τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν. Οι οικογένειες των χειριστών έχουν ενημερωθεί για το συμβάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη οι χειριστές, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε θέση να δώσει καν συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) Πανανάς Κωνσταντίνος(συγκυβερνήτης), ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος.

πηγή:NewsIt.gr

ΕΞΕΛΙΞΗ: ΩΡΑ 8:51

Τραγική κατάληξη εκφράζονται φόβοι ότι είχε η εξαφάνιση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο Πέλαγος.

ΕΞΕΛΙΞΗ:ΩΡΑ 8.40

Επισήμως αγνοείται η τύχη των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου που έπεσε τα ξημερώματα στη νήσο Κίναρο δυτικά της Λέρου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το πρωϊ της Πέμπτης εντοπίστηκαν συντρίμμια στην Κίναρο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό των τριών χειριστών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

– Το ελικόπτερο συμμετείχε σε άσκηση και είχε απονηωθεί από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναλυτική ενημέρωση θα γίνει στο υπουργείο Άμυνας στις 9:30 το πρωί.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτελούσε άσκηση εντοπισμού στόχου και πετούσε σε χαμηλό ύψος. Το στίγμα του χάθηκε στις 02:45.

ΩΡΑ:7:00

Η ανακοίνωση με την οποία το Πολεμικό Ναυτικό κοινοποίησε την απώλεια του ίχνους του ελικοπτέρου, έχει ως εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στις έρευνες συμμετείχε η φρεγάτα απ’ όπου απονηώθηκε το ελικόπτερο, αλλά και ένα αεροσκάφος C130 όπως και ένα ελικόπτερο Super Puma.  Στο ελικόπτερο επέβαιναν οι δύο χειριστές και ο μηχανικός.Το ελικόπτερο εκτελούσε άσκηση εντοπισμού στόχου και πετούσε σε χαμηλό ύψος.