Ομογενής καθηγητής μήνυσε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας για «παραπλανητική συμπεριφορά»

Η πολύχρονη αντιπαράθεση μεταξύ του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης και του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, ο ομογενής καθηγητής μήνυσε το εν λόγω Πανεπιστήμιο για «παραπλανητική συμπεριφορά».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το Πανεπιστήμιο τού είχε υποσχεθεί θέση καθηγητή (adjunct professor) αν ο ίδιος δεχόταν να παραιτηθεί από λέκτορας.

tamis04

Ο Αναστάσιος Τάμης

Στη συνέχεια, το Πανεπιστήμιο τού έδωσε άδεια έξι μηνών (την οποία και δικαιούτο) και ένα μήνα πριν την επιστροφή του για να αναλάβει τη θέση του adjunct professor, κατήγγειλε μονομερώς τη συμφωνία.

Ο κ. Τάμης, όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, που δημοσιεύει την σχετική είδηση, αρνήθηκε να κάνει τόσο στον αγγλόφωνο Τύπο όσο και στο «Νέο Κόσμο», οποιοδήποτε σχόλιο για την υποβολή της μήνυσης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Τάμης είχε αναλάβει επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστήμιου La Trobe, το οποίο έκλεισε πριν λίγα χρόνια και, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα συσταθεί νέο κέντρο, έως σήμερα το Πανεπιστήμιο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του προς την ομογένεια.

Το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας ιδρύθηκε το 1997 στο Πανεπιστήμιο La Trobe, χάρη στη γενναιοδωρία πολλών διακεκριμένων Ελλήνων, ειδικότερα του δρα Ζήση Δαρδάλη, την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων και πολλών φορέων στην Ελλάδα και την Κύπρο και, πάνω απ’ όλα, στη συμμετοχή ελληνικών κοινοτήτων σε όλη την Αυστραλία.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Αναστάσιο Τάμη, το αντικείμενό του ήταν πολυδιάστατο και περιλάμβανε την ιστορία της διασποράς στην περιοχή της Αυστραλασίας και της Ωκεανίας, την κατάσταση της ελληνικής γλώσσας στα διάφορα μέρη της, τη μελέτη και την προώθηση της ελληνοαυστραλιανής λογοτεχνίας, σημαντικές βιογραφικές μελέτες, τη συγκέντρωση πλούσιου αρχειακού υλικού και επιγραφικών,

ιστορικών και προσωπογραφικών μελετών από την αρχαιότητα. Στο Κέντρο λειτούργησαν, επίσης, δύο χωριστά Ινστιτούτα Ποντιακών και Μικρασιατικών Μελετών, Κυπριακών Μελετών και Μακεδονικών Μελετών, καθώς και τμήματα που ασχολήθηκαν με την επικοινωνία με την ευρύτερη κοινωνία και με τα ελληνικά θέματα της ομογένειας.

Το ίδιο το Κέντρο είχε παράγει σημαντικό ερευνητικό έργο στη σχετικά σύντομη διάρκεια λειτουργίας του, με περίπου τριάντα δημοσιεύσεις σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η ιστορία των Ελλήνων στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, η γλωσσολογία, η βιογραφία και η αρχαία επιγραφική και προσωπογραφία.

Στον τομέα της προώθησης της ελληνικής παιδείας και των ελληνικών μελετών, η δράση του Κέντρου δεν περιορίστηκε στην Αυστραλία, αλλά έφτασε μέχρι και στην Κίνα, όπου έπαιξε ρόλο για την καθιέρωση και ανάπτυξη των Ελληνικών Μελετών σε μεγάλα κινεζικά πανεπιστήμια.

Το Πανεπιστήμιο, κλείνοντας το ΕΚΕΜΕ, υποστήριξε ότι το Κέντρο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του και δεν έγινε σωστή διαχείριση σε κάποιες περιπτώσεις.

Neoskosmos.com