“Άνοιγμα” Τσίπρα στους ανυποχώρητους αγρότες των μπλόκων

Αθήνα. Ενώ το πρωϊνό (11 π.μ.) παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών τις επόμενες ώρες, προκειμένου, όπως ελπίζουν σημαντικά της στελέχη, να υπάρξουν γέφυρες συνεννόησης με τους αγρότες οι οποίοι, ωστόσο, τουλάχιστον αυτή την ώρα και στον κύριο όγκο τους, δείχνουν να μένουν ανυποχώρητοι.

Η κυβέρνηση,  είναι ιδιαίτερα θορυβημένη από τις αντιδράσεις των αγροτών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να είναι έτοιμος να συζητήσει “δίκαιες λύσεις” στα ζητήματα τους και κυβερνητικά στελέχη να απευθύνουν επανειλημμένες εκκλήσεις για διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διατήρησης της αυτοτέλειας του ΟΓΑ. “Θέλουμε ένα, μπορούμε να δούμε μέχρι και τρία ασφαλιστικά Ταμεία”, είπε.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στους αγρότες, καθώς με συνέντευξή του στην “Αυγή” που θα δημοσιευθεί στο αυριανό, κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, απευθύνει νέα πρόσκληση διαλόγου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο “σοβαρών βελτιώσεων” επί των αρχικών κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό.

Ωστόσο, ο αγροσυνδικαλιστής του κάμπου Βαγγέλης Μπούτας  (ΚΚΕ) μιλώντας στην μεγάλη συγκέντρωση αγροτών-ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, τόνισε ότι δεν θα προσέλθουν τα μπλόκα των αγροτών σε διάλογο με την Κυβέρνηση, αν προηγουμένως η τελευταία δεν αποσύρει το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό Νομοσχέδιο. “Τα ψέμματα τέλειωσαν”, είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: “Αυτοί που έκλεβαν την ψήφο των αγροτών με ψεύτικες υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες, μέχρις εδώ. Και όσοι προαλοίφονται για την αλλαγή όποτε γίνει, να ξέρουν ότι πάλι μπροστά τους θα μας βρούν”.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο μπλόκο των Τεμπών που έκανε προχθές “άνοιγμα” προς την Κυβέρνηση για διάλογο, είπε: “Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς προχωρούμε”. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για το Αγροτικό, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών Παναγιώτης Καλογιάννης είπε “οι αγρότες προτίθενται να ανοίξουν διάλογο με τον κ. Τσίπρα, αλλά θα προηγηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής”, σε ένδειξη σεβασμού στον αγώνα των συναδέλφων μας, όπως είπε.

eksw1_631_355

Από το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο αγροτών-ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα.

Αντίθετα, ο κ. Μπούτας, αναφερόμενος στο μέλλον των κινητοποιήσεων είπε ότι “από Δευτέρα θα είμαστε πίσω στα μπλόκα να συζητήσουμε την από δω και πέρα πορεία και μορφή του αγώνα”. Δίνοντας, μάλιστα, “διάρκεια” στον αγώνα των αγροτών είπε πως από δω και πέρα  θα μιλήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους το αγροτικό Κίνημα θα οργανωθεί ώστε να προστατεύσουμε και τη δουλειά και τις ζωές μας, υπογράμμισε.

Πάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει σε όλους τόνους υπογραμμίσει την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και επιδιώκει να αρθεί το αδιέξοδο στο αγροτικό, με τη συνεννόηση των παραγωγών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου απηύθυνε χθες νέα πρόσκληση στους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Στον διάλογο με τον πρωθυπουργό θα λειανθούν πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει» είπε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες από εβδομάδα, όχι μόνο για να συζητήσει μαζί τους το ασφαλιστικό αλλά και όλα τα θέματα για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.

Να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου κάλεσε το Σάββατο τους αγρότες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέροντας μάλιστα ότι «όλα είναι συζητήσιμα». Διεμήνυσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει να καταθέσει καινούργια πρόταση, αν δεν καθίσουν στο τραπέζι του διάλογου και δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα.

«Η ψήφος είναι χειρότερη από την σφαίρα, με τη σφαίρα σκοτώνεις το διπλανό σου, με τη ψήφο το μέλλον των παιδιών σου» τόνισε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Είναι, πάντως, ορατή η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να μην μοιράσει υποσχέσεις προς τους αγρότες και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στελέχη της, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν αποφεύγουν ακόμη και λεκτικές αντιπαραθέσεις μαζί τους από τηλεοράσεως, ενώ ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης (σε αντίθεση με την προεκλογική τακτική του Αλέξη Τσίπρα) παρά το ότι έχει ζητήσει και αυτός την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, θεωρώντας τα βασικά αιτήματα των αγροτών ως δίκαια, εντούτοις δεν σπεύδει να πλειοδοτήσει.
Πάντως ορισμένα πούλμαν με αγρότες από την επαρχία, έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από την Αθήνα.