Νέος “γύρος” με τους αγρότες στο Σύνταγμα- Επιμένουν σε απόσυρση του Ασφαλιστικού

Το ασφαλιστικό εξακολουθεί να είναι η πλέον… καυτή πατάτα του Μεγάρου Μαξίμου, με το μέτωπο των αγροτών να εμφανίζεται αμετακίνητο. Όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στην “καρδιά” της πρωτεύουσας ήταν ακριβώς αυτά που… απεύχονταν στην κυβέρνηση. Δεκάδες τρακτέρ έκαναν… κανονικά την εμφάνισή τους έξω από τη Βουλή, με τις φωνές περίπου 15.000 αγροτών να φτάνουν μέχρι την… πρωθυπουργική κατοικία.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα και μάλιστα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δυναμικές. Πολλοί αγρότες κατασκήνωσαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου με το πρώτο φως της ημέρας ο “παλμός” του αγροτικού κινήματος χτυπά δυνατά.

agrotes_syntagma12_534_355

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και όλα δείχνουν πως η σημερινή διαδήλωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν της Παρασκευής.

Στη θέα αυτής της κλιμάκωσης, τα μηνύματα που “βγαίνουν” από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα, αφού από τα χείλη του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή ήρθε σήμερα το πρωί ένα νέο κάλεσμα σε διάλογο.

Ανέφερε ότι «όλα είναι συζητήσιμα», διαμηνύοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα. Σημείωσε μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο πως πρέπει στον διάλογο να εξαντληθούν τα περιθώρια βελτιώσεων που ενδεχομένως υπάρχουν.

Άμα δεν έρθουν στον διάλογο αναλαμβάνουν και την ευθύνη“, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για τέσσερα χρόνια και όχι για τρεις μήνες και πρέπει να κριθεί στο τέλος της θητείας της.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι ο κόσμος αισθάνεται πολύ πιο άνετα να διαμαρτύρεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από ό, τι με άλλες κυβερνήσεις, αλλά διασαφήνισε ότι δεν φοβίζουν την κυβέρνηση οι διεκδικήσεις του λαού «γιατί είμαστε στην ίδια όχθη».

αρχείο λήψης (10) αρχείο λήψης (11)

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν φαινόμενα άσκησης βίας στους αγρότες, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «εάν υπάρχουν υπερβολές να τις εγκαλέσω» αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που άφησε τα τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.

Εδώ να σημειώσουμε πως οι αγρότες από την Κρήτη τόνιζαν πως είναι πολλοί οι… συμπατριώτες τους που έβλεπαν τον αγώνα τους την Παρασκευή κι αποφάσισαν να έρθουν σήμερα στην πρωτεύουσα! Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως η ανταπόκριση σήμερα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την χθεσινή.

Αρκετοί είναι οι αγρότες που έβγαλαν τη νύχτα στις σκηνές που είχαν στήσει στο Σύνταγμα, ενώ ήδη στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας έχουν ξεκινήσει να μαζεύονται διαδηλωτές!

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

αρχείο λήψης (10)

Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, “έρχονται δύσκολες ημέρες”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters