Κατέθεσαν προτάσεις 30 μπλόκα-Θέτει όρους τώρα η Κυβέρνηση- Για προδοσία μιλούν οι συνάδελφοί τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η κυβέρνηση θα αναμείνει να υποβληθούν κι άλλα αιτήματα από τους αγρότες, προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με δήλωση που έκανε στη Βουλή μόλις πληροφορήθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή κι άλλο ένα αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Αποστόλου και ενημέρωσε:

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν κι άλλα αιτήματα και είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα, αλλά ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλουμε προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων ήρθε στην Αθήνα και σε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη παρέδωσε στην κυβέρνηση το πλαίσιο των προτάσεών της.

Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Δημήτρης Δημογιάννης, για να επιδώσει τις προτάσεις και τις θέσεις της επιτροπής, στη βάση των οποίων προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

αρχείο λήψης (31)

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων έξω από το Μαξίμου.

«Θα σας εκπλήξει ο αριθμός των μπλόκων που έχουν υπογράψει το πλαίσιο των προτάσεών μας, όπως και των φορέων» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημογιάννης, προσθέτοντας: «Με το πλαίσιό μας συντάσσονται τα πιο δυνατά μπλόκα».

«Μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι φορείς» τόνισε το μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξοργισμένοι είναι αγρότες σε πολλά μπλόκα σε όλη την χώρα από την απόφαση συναδέλφων τους να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους ζητώντας να γίνει διάλογος με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αλλά και από τα Τέμπη δεν συμφωνούν καθόλου με την κίνηση των συναδέλφων τους ενώ αναμένονται και αντιδράσεις και από άλλες περιοχές. Αυτό ωστόσο δείχνει ότι υπάρχει ένα κλίμα διάσπασης.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων, Βαγγέλης Μπούταςδήλωσε στο newsit.gr ότι δεν ήξερε καν πως θα πάνε οι συνάδελφοί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο τόνος του μάλιστα ήταν και λίγο ειρωνικός.

Για κίνηση εντυπωσιασμού εκ μέρους των συναδέλφων τους έκανε λόγο ο Μίλτος Μπασδάνης εκπρόσωπος από το μπλόκο των Μικροθηβών.

Οργισμένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος των αγροτών της Ιεράπετρας, Μιχάλης Μαλλιωτάκης λέγοντας ότι θα έρθει στην Αθήνα γιατί τα αιτήματα που έχουν στείλει στον πρωθυπουργό είναι συγκεκριμένα.

«Είναι πολύ μπερδεμένη η κατάσταση. Υπάρχουν 3 – 4 τάσεις που εχουν διαμορφωθεί. Ακόμα και όλοι δεν συμφωνούν με όλους στα μπλόκα», είπε μιλώντας επίσης στο newsit.gr oΓιώργος Ανέστης από το μπλόκο του Κάστρου. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε τι πιστεύει εκείνος είπε: «Πιστεύω ότι έπρεπε να είχε γίνει συνενόηση και να υπάρχει ένα ενιαίο κείμενο. Από τον Οκτώβριο τους τα είχα πει αυτά».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα οι αγρότες, με μπλόκα και αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο σε Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα, αλλά και Πελοπόννησο, την στιγμή που πλέον φαίνεται ότι είναι πιο κοντά η πιθανότητα διαλόγου με την κυβέρνηση.

Όπως τόνισαν ” το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα».

Οι ίδιοι, πλέον υπογραμμίζουν ότι ”ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

Σε αυτό το πλαίσιο, το μπλόκο των Τεμπών αναμένει τηλεφώνημα του πρωθυπουργού και η  Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων παραδίδει σήμερα Δευτέρακαι επίσημα τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και, όπως επισημαίνει  «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

Μάλιστα ο Δημήτρης Δημογιάννης από τον Παμφθιωτικό Αγροτικό Σύλλογο σήμερα στην ραδιοφωνική εκπομπή ”Ακραίως” τόνισε ό μια 5μελής ομάδα κατευθύνεται προς το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραδώσει στη γραμματεία του πρωθυπουργού τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, ως ανταπάντηση προς την κυβένησηότι οι αγρότες δεν έχουν σχέδιο..

Ο χάρτης των μπλόκων – Ποιοι κόμβοι κλείνουν

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό παραμένει η κοιλάδα των Τεμπών, ενώ κλειστή είναι η εθνική οδός Αθήνων – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού μέχρι τις 18.00.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και πάλι, για επτά ώρες, τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα.

Αποκλεισμένο είναι το τελωνείο της Νυμφαίας επί τρεις μέρες στον κόμβο του Τυχήρου, ενώ κλειστή παραμένει η γέφυρα του Νέστου στην Εγνατία Οδό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς σήμερα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της Ξάνθης  επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα, από σήμερα Δευτέρα.

21-76-20160115-kt-0899-copy1453036520

Στην βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. 

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Επίσης, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας τις επόμενες μέρες.

Kλειστό θα είναι σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι από τις 11:00- 15:00 με τις τρεις λωρίδες να είναι κλειστές και από τα δύο ρεύματα, ενώ από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό,στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Στις19:00, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στον ‘Αγιο Μάμα Χαλκιδικής, όπου αρμόδιος φοροτεχνικός θα ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για τις αλλαγές που θα φέρει η ενδεχόμενη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Κλειστό θα είναι το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, για την κυκλοφορία των ΙΧ και των λεωφορείων, ενώ παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 15η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Υπό σκέψη βρίσκεται ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11 το πρωί και «πάμε επ’αόριστον» τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντεςστο μπλόκο της Χαλκηδόνας. 

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 προχωράμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως μας επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «θα κλείσουμε το απόγευμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ορίσει την ακριβής ώρα».

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι το εξής:

– Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
– Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-17:00 και στα δύο ρεύματα.
– Νεάπολη Τσοτυλίου (24ωρο).
– Στο ‘Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
– Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

πηγή:newpost.gr