Βερολίνο – Βρυξέλλες: Κοινή ευρωπαϊκή λύση με την Ελλάδα για το προσφυγικό

Αποστάσεις από τις φωνές που ακούγονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη για κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων πήραν σήμερα τόσο το Βερολίνο, όσο και οι Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε
ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, πρωταρχικός στόχος για τη Γερμανία είναι φύλαξη των –εξωτερικών- συνόρων της ΕΕ. «Κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα αποκλείει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να υπάρξει» διεμήνυσε.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αποδοκίμασε τη στάση ορισμένων Ανατολικών χωρών. «Να μη μιλούν για κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος
κύματος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε σήμερα ότι «οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να γίνει μαζί με την Ελλάδα, και όχι ενάντια στην Ελλάδα.»

Λάθος, και αντιπαραγωγική, χαρακτήρισε τη λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ

Απαντώντας στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν βοηθούν μια χώρα και ένα λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό.»