Τσίπρας: Κίνδυνος για την ΕΕ το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ

Αθήνα

Το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Με τις δηλώσεις του, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Φεβρουαρίου) και τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει σε όσους προτείνουν έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν και κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει κληθεί να διαχειριστεί η ΕΕ, καθώς είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται δίκαιος επιμερισμός των βαρών, καθώς ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος.

209614F3A7A6548FD50F9FC221381E87

Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση, και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, υπογράμμισε.

«Οι κοινές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντονισμένες δράσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας τις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός ΕΕ που θεωρούν ότι τα προβλήματα αφορούν μόνο αυτούς που τα αντιμετωπίζουν. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο Ντ.Τουσκ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της ΕΕ, ενώ τάχθηκε ανοιχτά κατά της πρότασης που εκφράζουν ορισμένες χώρες για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό είναι πιο αισιόδοξος και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.

Newsroom ΔΟΛ