Γιούνκερ σε Τσίπρα για προσφυγικό: Κάνετε καλή δουλειά! Συνεχίστε έτσι! -Με Μητσοτάκη

Με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άρχισε η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γιούνκερ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρχισε με περίπου μία ώρα καθυστέρηση, καθώς ήταν προγρμματισμένη για τις 18.30 ώρα Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της υποδοχής και ενώ οι δύο άνδρες είχαν στηθεί για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Αλέξη Τσίπρα: “Κάνετε καλή δουλειά για το προσφυγικό! Συνεχίστε έτσι!”.

Κυριάκος Μητσοτάκης με Γιούγκερ

Τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι το σφράγισμα των ελληνικών συνόρων δεν αποτελεί λύση για την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Μετά την συνάντηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε σημείωσε ότι «παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις», η Ελλάδα έχει έκτοτε πετύχει «σημαντική πρόοδο» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων, και επισήμανε ότι οι εταίροι οφείλουν από την πλευρά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα λυθεί […] μόνο με την κατασκευή των Hotspots», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη οφείλει τα τηρήσει τα συμφωνηθέντα για την μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η «τελική λύση» του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας πρέπει να φτάσει σε σημείο όπου θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανθρώπινες ροές πριν φτάσουν στην Ευρώπη.

«Μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο Ε.Ε. και Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, σε αυτήν του τη διάσταση», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί να στήσει έναν μηχανισμό που να ανταποκρίνεται και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του ελληνικού λαού και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες, και κυρίως στην ελληνική ακτοφυλακή που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της διάσωσης».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις ευθύνες των χωρών της Ευρώπης, λέγοντας: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως κατά πόσο τα κράτη-μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει κυρίως στο κομμάτι που αφορά στην μετεγκατάσταση».

Αύριο Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.