Θέματα του Απόδημου Ελληνισμού στην Επιτροπή της Βουλής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνεδρίασε χθες Τετάρτη, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) και ασχολήθηκε με δύο κυρίως ζητήματα:

  1. Την διαδικτυακή διασύνδεση του Ελληνισμού του εξωτερικού με το Μητροπολιτικό κέντρο. (ΕΡΤSAT, Φωνή της Ελλάδας, ΕΡΤ3, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Και,
  2. Την απογραφή των ομογενών.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, ο γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών ο Νίκος Μιχαλίτσης επεσήμανε ότι μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Δορυφορική ΕΡΤ World, έχασε τις πλατφόρμες που είχε δεσμευμένες για να φθάνει το Πρόγραμμα στην ομογένεια (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία) και πλέον είναι δύσκολο να επανακτηθούν καθώς έχουν πλέον καταληφθεί από άλλα Προγράμματα, άλλων χωρών.

Επίσης η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την μεταφορά του σήματος.

Τούτου δοθέντος  και δεδομένου ότι για να πάρει πίσω η ΕΡΤ τις συγκεκριμένες δημοφιλείς πλατφόρμες, ο πάροχος ζητάει ολοκληρωμένο (και οικονομικά ελκυστικό) πρόγραμμα οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλές.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον διευθυντή της Δορυφορικής ΕΡΤ World, Κώστα Σκαλτσά, η αποκατάσταση των εκπομπών της ΕΡΤ προς τους Ομογενείς δεν αναμένεται να συντελεστεί πριν από το τέλος 2016 ενώ ποσοστό μόνον 10% του συνολικού Προγράμματος που θα εκπέμπει θα είναι νέες παραγωγές της ΕΡΤ World. Το υπόλοιπο μέρος θα καλύπτεται είτε από θέματα αρχείου, είτε από την αναμενόμενη συνεργασία της ΕΡΤ με το ΑΠΕ, το Κανάλι της Βουλής και τη ΓΓΑΕ.

Η Απογραφή των Ομογενών

Αναφορικά με το άλλο μέγα θέμα της απογραφής των ομογενών όπου γης, αναγνωρίστηκαν από όλα τα μέλη της Επιτροπής οι τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος (εμμέσως και η αναρμοδιότητα της Επιτροπής)  με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Τάσου Δημοσχάκη, βουλευτή Έβρου της ΝΔ, ο οποίος επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλει περαιτέρω εξέταση». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί τόσο ο άμεσος όσο και ο μακροπρόθεσμός στόχος «έτσι ώστε να μας εμπιστευθούν οι ομογενείς μας όταν θα τους προσεγγίσουμε”. Διότι, πρόσθεσε, «εάν τους προσεγγίσουμε και ζητήσουμε την απογραφή, ενδεχομένως να σκεφθούν κάτι άλλο».

epitrophAPOD-voylh-3nov15 (1)

Φωτογραφία αρχείου (Συνεδρίαση 3/11/2015).

Άλλες απόψεις που εκφράστηκαν από τα μέλη της Επιτροπής, ήθελαν το εγχείρημα της απογραφής «να εκφεύγει από τα στενά πλαίσια της Επιτροπής», ενώ άλλα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν την ενεργό ανάμειξη της Εκκλησίας και των Ενοριών της, την συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων, αλλά και των προξενικών αρχών καθώς και κάθε άλλης αρχής που μπορεί να διαθέτει λίστες ομογενών.

Από πλευράς Στατιστικής Αρχής, η αναπληρώτρια κυρία Ξενάκη επεσήμανε ότι το θέμα εξετάστηκε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ και παρά το δύσβατο του θέματος η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία με τα οποία μπορεί να συνδράμει στην απογραφή.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επιφυλάχθηκε ως προς την τελική απόφαση που θα λάβει το Υπουργείο Εξωτερικών στο συγκεκριμένο ζήτημα επισημαίνοντας και αυτός πόσο δύσκολο είναι να διεκπεραιωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα απογραφής των ομογενών από μία Επιτροπή της Βουλής.

ΣΗΜ. Αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και απόψεων όλων των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Απόδημο Ελληνισμό, σε νεώτερη ανάρτησή μας.