Eπίσκεψη του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών στον Καναδά

Στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών στον Καναδά κατόπιν πρόσκλησης της ομοσπονδίας Θεσσαλών Οντάριο. Κατά την άφιξη του στο αεροδρό-μιο τον πρόεδρο κ. Βόμπρα και τη σύζυγο του κα. Μάργκιτ υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Καναδά κ. Νικηφόρος Λαμπίρης μετά της συζύγου του κα. Χριστίνα Λαμπίρη.

Την Παρασκευή στις 22 Ιανουαρίου οι θεσσαλικοί σύλλογοι της ευρύτερης πε-ριοχής Οντάριο και το Δ.Σ. της ομοσπονδίας Θεσσαλών παρέθεσαν γεύμα στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας.

Το Σάββατο στις 23 Ιανουαρίου έγινε εκδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος:

Ο αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Δελής, θεσσαλικής καταγωγής, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Αλέξανδρος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού κονγκρέσου Καναδά κ. Γεώργιος Μανιός, ο πρόεδρος του Ελληνοκα-ναδικού Κονγκρέσου του Οντάριο κ. Αναστάσιος Μπαξεβανίδης. Επίσης παρευρέθησαν ως εκπρόσωποι της πανμακεδονικής οι κ.κ.: Τερέζα Νικολαιδου, Γιάννης Αντωνόπουλος, από το σύλλογο Αμύνταιο οι κ.κ. Τσάτσος και Χαλκίδας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μηνύματα τους, ο Πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά κ. Μάρκος Αντωνάτος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας.DT_Pagosmio_Kanadas_Foto-1

Ο πρόεδρος κ. Λαμπίρης στην προσφώνηση του ανέφερε ότι, “είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να διασκεδάσουμε αλλά και ταυτόχρονα να προβάλλουμε τα θεσσαλικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, ιδιαίτερα με χαροποιεί ότι σήμερα έχουμε κοντά μας τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Αλέξανδρο Ιωαννίδη, και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών Α-σκληπιός κ.Γεώργιο Βόμπρα με τη σύζυγο του που ηρθαν από το Γκύτερσλο της Γερμανίας, πρόεδρε καλώς ήλθατε στην πόλη μας.“

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το θεσσαλικό όραμα που είναι και όραμα των ελληνων της διασποράς είναι να κρατήσουν να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τη θεσσαλική και κατ επέκταση ελληνική κουλτούρα στον Καναδά με έμφαση στους νέους και τις ερχόμενες γενιές. Εξήρε δε ότι αυτό πρέπει να αποτελεί στόχο και κύριο μέλημα των Εθνοτοπικών Συλλόγων και Οργανισμών. Κατόπιν εξέφρασε τα συγχαρητήρια του και τις ευχαριστίες του προς την ομάδα γυναικών ´´Αρχόντισσες´´ της Ομοσπονδίας, για το πρόγραμμα που παρουσίασαν λέγοντας ότι αυτό είναι προβολή της παράδοσης σε όλο της το μεγαλείο. .

Ονομαστικά ευχαρίστησε τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιο Πορνάρα και τη σύζυγο του Εύη για την επιμέλεια και την παρουσίαση του προγράμματος, επίσης την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας κα. Θωμαΐ Μαντζούρα και όλους τους προέδρους των θεσσαλικών συλλόγων. Τέλος ευχαρίστησε ι-διαίτερα τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για τη συνεργασία το ζήλο και την εργατικότητα τους.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Ιωαννίδης χαιρέτησε επίσης την εκδήλωση και συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας για την εκδήλωση.

Ο επίσημος καλεσμένος και πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας χαιρέτησε επίσης την εκδήλωση, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την τιμή να παρευρεθεί, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς των αδερφών Θεσσαλών της Γερμανίας σε όλους τους Θεσσαλούς που ζουν και προκόβουν στον Καναδά συνεχάρη τους διοργανωτές και στη συνέχεια απένειμε ως ένδειξη αγαπης και εκτίμησης αναμνηστικά δώρα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλών. Αναμνηστικό δώρο εδώθη και στον πρώην πρόεδρο της Ομοσπον-δίας και πρώην Γραμματέα της Παγκόσμιας κ. Πορνάρα.

Στη συνέχεια ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος έδωσε συγχαρητήρια στους συμπατριώτες και ευλόγησε το δείπνο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις και τα έργα της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, κατόπιν ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδια.

Το πρόγραμμα του προέδρου της Παγκόσμιας συνεχίστηκε στις επόμενες μέ-ρες με μια σειρά επαφών. Επισκέφτηκε το δημαρχείο του Τορόντο όπου είχε συνάντηση με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτριο Καρύγιαννη από τον οποίο και ενημερώθηκε αριθμητικά και ποιοτικά του πόσοι Ελληνες ζουν στον Κα-ναδά και ειδικά στο Τορόντο καθώς και τη θέση και ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Επισκέφτηκε το προξενείο του Τορόντο όπου συνομίλησε με τον Πρόξενο κ. Ιωαννίδη και αντιπροσωπεία Θεσσαλών για θέματα των αποδήμων. Ειδική μνεία έγινε στα θέματα της εκπαίδευσης και ειδικά στην εκμάθηση και χρήση της Ελληνικής Γλώσσας ως κομβικό σημείο για τη διατήρησε της ελληνικής κουλτούρας.

Πραγματοποίησε επίσκεψη μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Λαμπίρη στο καναδικό κοινοβούλιο στην Οτάβα πρωτεύουσα του Καναδά.

Ο προέδρος της Παγκόσμιας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη Γενική Συνέλευση του Θεσσαλικού Συλλόγου Καρδίτσας του Τορόντο και την επανε-κλογή της κα.Μαρίας Ρήγγας στο πόστο του προέδρου την οποία συνεχάρη και προσωπικά.

Την τελευταία ημέρα παραμονής του προέδρου της Παγκόσμιας παρέθεση γεύμα προς τιμήν του ο πρώην πρόεδρος και πρώην γραμματέας της Παγκόσμιας κ. Πορνάρας μετά της συζύγου του κα.Έφη.

Ο Πρόεδρος

Βόμπρας Γεώργιος