Διαμαρτυρία ομογενών στην Αυστραλία για τις συντάξεις τους

Βικτώρια. Η Επιτροπή Δικαιωμάτων Συνταξιούχων οργανώνει συγκέντρωση, την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, έξω από την Βουλή της Βικτώριας.

Όπως δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο εκπρόσωπό της, Γιώργος Ζάγκαλης, η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα προβληθούν αιτήματα για απασχόληση και εκπαίδευση των νέων και για συντάξεις αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων.

«Κάνουμε έκκληση σε όλους τους ομογενείς, νέους και ηλικιωμένους, να παραστούν στη συγκέντρωση αυτή και να υποστηρίξουν με την παρουσία τους τα δίκαια-αλλά και επείγοντα αυτά θέματα» δήλωσε ο κ. Ζάγκαλης.

pap (1)

Όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό σχεδιάζεται νέα επίθεση κατά των συνταξιούχων που ίσως πλήξει αυτούς που έχουν ακριβά σπίτια αλλά και κάποιους που θα πηγαίνουν στην Ελλάδα και θα θέλουν να μείνουν πάνω από έξι εβδομάδες.

Μάλιστα, όπως έχουμε ξαναδημοσιεύσει, αρμόδια επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας εξετάζει ειδική πρόταση που έχει υποβληθεί και η οποία, αν υιοθετηθεί, θα σημαίνει ότι άτομα που έχουν μείνει στην Αυστραλία λιγότερο από 35 εργάσιμα χρόνια θα βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται αν ταξιδέψουν στο εξωτερικό και μείνουν εκτός Αυστραλίας για πάνω από έξι εβδομάδες.

Ανάμεσα σε αυτούς που καλούν την κυβέρνηση «να το ξανασκεφτεί» είναι η Ομοσπονδία Συμβουλίων Εθνικών Μειονοτήτων Αυστραλίας (FECCA) και το Αυστραλιανό Συμβούλιο Κοινωνικών Υπηρεσιών (Australian Council of Social Service), υπογραμμίζοντας ότι το 40% των συνταξιούχων της Αυστραλίας έχει γεννηθεί στο εξωτερικό.

«Από τη στιγμή που κάποιος λαμβάνει νόμιμα τη σύνταξή του έχει δικαιώματα» λέει ο πρόεδρος της FECCA, κ. Joe Caputo, και προσθέτει:

«Οι συνταξιούχοι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό συχνά θέλουν να μένουν περισσότερο από έξι εβδομάδες κοντά στους δικούς τους ή για να φροντίσουν ηλικιωμένους και ασθενείς συγγενείς τους. Δεν μπορούμε να τους τιμωρούμε».

Ο Εκπρόσωπος του υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, Christian Porter, είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές γίνονται για να μην επιβαρύνονται οι Αυστραλοί συνταξιούχοι.

Το Εργατικό Κόμμα, πάντως, διαφωνεί και δια της εκπροσώπου του, Jenny Macklin, έκανε γνωστό ότι θα καταψηφίσει τις αλλαγές που, όπως τόνισε, «θα χτυπήσουν χιλιάδες μετανάστες».

Η ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού, πρόσθεσε ότι η παράταξή της θα ζητήσει τη συνεργασία των Πράσινων για να καταψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές.