“Με άδεια χέρια και χωρίς ελπίδα” φύγαμε μετά την πολυπόθητη συνάντηση, λένε οι αγρότες

“Μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουμε για την επιβίωσή μας, είναι αυτά που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση που είχαν, τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη, εκπρόσωποι κάποιων μπλόκων, με τον πρωθυπουργό και υπουργούς του” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Και συνεχίζει: “Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για “μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου”, αλλά κάθε άλλο πάρα αυτό είναι, καθώς όλα κινούνται στον “ντορό” της εφαρμοζόμενης πολιτικής που μας ξεκληρίζει. Η επί τούτου “δημιουργική ασάφεια” που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για μέτρα που διευκολύνουν αυτό το ξεκλήρισμα”.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ψέματα της κυβέρνησης για τους αγρότες που πήραν μέρος στη συνάντηση και πως  αγρότες που πήγαν στη συνάντηση, εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα χούφτας μεγαλοαγροτών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

“Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση πήρε μέρος η πλειοψηφία των μπλόκων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των αγωνιζόμενων αγροτών. Λέει, εν γνώσει της, ψέματα, με στόχο να παραπλανήσει τους αγρότες και την κοινή γνώμη. Η αλήθεια είναι ότι τα μπλόκα που παραβρέθηκαν ήταν πολύ λιγότερα από όσα ανακοινώθηκαν. Στον κατάλογο με τις συμμετοχές που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται πολλά μπλόκα που είναι ανύπαρκτα, άλλα που δεν συμμετείχαν – υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες διαψεύσεις και καταγγελίες – και μερικά διπλογραμμένα, με διαφορετικά ονόματα. Oι «πρόθυμοι» που …αλληλοπιδηκλώνονταν στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ποιός θα μπει πρώτος μέσα, καθόλου δεν εκπροσωπούσαν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών εκπροσωπούσαν, όπως φαίνεται και από το πλαίσιο των αιτημάτων που υπέβαλλαν. Τα αιτήματα που κατέθεσαν στη συνάντηση έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει 25 θολές απαντήσεις και, ταυτόχρονα, να προσπαθήσει να περάσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα για να ζητήσουν μέτρα που συμφωνούν, επί της ουσίας, με την πολιτική της. Και όταν βγήκαν από τη συνάντηση και, πλέον, ήταν προφανής ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και των ίδιων των «προθύμων», που «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για να καταγγείλουν – έστω για τα προσχήματα – την κυβέρνηση. Και μόνο όταν οι αγρότες στα μπλόκα «τους πήραν στο κοντό και κατά πόδας» κάτι ψέλλισαν για κυβερνητική αδιαλλαξία και κοροϊδία. Μέσα από τις θολές κυβερνητικές απαντήσεις γίνεται φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων κι έβαλε μπροστά να τελειώσει τη «βρώμικη δουλειά», δηλαδή το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να προχωρήσει παραπέρα η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λιγότερα χέρια. Στο πρόσωπό της η ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι τραπεζίτες που επιδιώκουν αυτή τη συγκέντρωση βρήκαν παπά για να θάψουν και τους ζωντανούς”.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: “Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εκφράζει τα συμφέροντα και τα πραγματικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κι αυτά θα διεκδικήσει μέχρι τέλους. Εμείς, βεβαίως, στα μπλόκα βγήκαμε ενάντια στα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, με την ψήφο των 222 βουλευτών στη Βουλή και προστέθηκαν στα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που παρέδωσε η κυβέρνηση για έγκριση στους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα αγωνιζόμενοι μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφέραμε να μην έχουν έρθουν για ψήφιση στη βουλή τα αντιλαϊκά μέτρα. Ζητήσαμε τη συνάντηση, ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας που είναι: 1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. 2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ. 3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. 4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. 5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο. Η κυβέρνηση καλείται ν’ απαντήσει σ’ αυτά τα αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Εμείς κλιμακώνουμε τον αγώνα με πολλές μορφές πάλης και θα συνεχίσουμε το διάλογο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική για κοινό λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο, που θα δώσει περισσότερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα. Αύριο Τετάρτη, αγωνιστές από το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα μπλόκα θα μεταβούν, με λεωφορεία, στον Προμαχώνα, όπου οι συνάδελφοί μας δίνουν σκληρές μάχες και δέχονται μεγάλες πιέσεις”.

Κλειστή επ’ αόριστον η Κοιλάδα των Τεμπών – “Συνάντηση του απόλυτου τίποτα” η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ως «συνάντηση του απόλυτου τίποτα» χαρακτηρίζουν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών την συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ολίγου. Μάλιστα οι αγρότες χαρακτηρίζουν «αδιάβαστους» και «ψεύτες» τους υπουργούς και «εγκλωβισμένο» τον πρωθυπουργό και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους, καλώντας και τους αγρότες των άλλων μπλόκων αλλά και λοιπές κοινωνικές ομάδες να πυκνώσουν τις τάξεις τους, «για την επιβίωση όλων και κυρίως της χώρας».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “Με άδεια χέρια και χωρίς ελπίδα μας επέτρεψε ο κ Τσίπρας να φύγουμε μετά την πολυπόθητη συνάντηση που θα μείνει στην ιστορία ως η «συνάντηση του απόλυτου τίποτα». Από σήμερα μένουμε με τα ίδια προβλήματα στην πλάτη μας-ενδεχομένως και με λίγα παραπάνω-καθώς δεν έγινε καμία πρόταση σχετικά με τα προβλήματα που μας καίνε. Απελπιστικά μόνος ο πρωθυπουργός εγκλωβισμένος από τους αδιάβαστους και ψεύτες υπουργούς του, απογοήτευσε το σύνολο των εδώ και 35 μέρες εξεγερμένων αγροτών όλης της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγεί το καράβι στα βράχιά οι δε δηλώσεις της κ Γεροβασίλη αποτελούν εμπαιγμό.

Σαν Έλληνες αγρότες που σεβόμαστε τη δουλειά μας και αγαπάμε τη χώρα μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας. Καλούμε όλα τα μπλόκα της χώρας, όλους τους συναδέλφους κα όλες τις κοινωνικές ομάδες να συνταχθούν σε έναν αγώνα για τη ζωή και την επιβίωση όλων μας αλλά κυρίως της χώρας μας. Συνεχίζουμε δυναμικά και μαχητικά». Οι αγρότες των Τεμπών που από σήμερα το πρωί έχουν σκληρύνει περισσότερο την στάση τους, εξακολουθούν να διατηρούν κλειστή επ αόριστον την κοιλάδα των Τεμπών αλλά και την γέφυρα του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, έχοντας προκαλέσει από το μεσημέρι κυκλοφοριακό έμφραγμα καθώς «αχρήστευσαν» και την εναλλακτική διαδρομή από τον παραλιακό άξονα του νομού που είναι και η πιο σύντομη.

Στα Τέμπη εξάλλου, εξακολουθούν να βρίσκονται και έξι λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες μετά από σχετική απόφαση για ανάσχεση της κυκλοφορίας των οχημάτων που τους μεταφέρουν λόγω της ασφυκτικής και δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη.  Το απόγευμα αντιπροσωπεία του Δήμου Λαρισαίων-από τον οποίο ζητήθηκε ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των προσφύγων –μετέβη στα Τέμπη με φορτηγό το οποίο μετέφερε τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έχει δραστηριοποιηθεί και ο Δήμος Τεμπών.

Στις 22.00 έκλεισε το τελωνείο της Εξοχής

Σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το μπλόκο του τελωνείου της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχωρά σε επ’ αόριστον αποκλεισμό από τις 22.00 το βράδυ, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αντιδρούν στις θέσεις της κυβέρνησης στον κλάδο.

«Παραμένουμε αμετακίνητοι στο μπλόκο περιμένοντας τον ειλικρινή διάλογο ή ό, τι άλλο θέλει η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Τονίζεται ότι, ενώ κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, από το τελωνείο της Εξοχής περνούν 50 έως 100 φορτηγά και νταλίκες, πλέον με τον αποκλεισμό του τελωνείου στον Προμαχώνα – όπου από νωρίς το απόγευμα έχει μπλοκαριστεί εντελώς λόγω αντιμπλόκου που συγκρότησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές – η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά, σε 50 φορτηγά ανά ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ