Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δε σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνισε ότι ο ρόλος αυτός δε συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX.

NATO_2015_10_8_16_18_6_b2

Σημείωσε δε, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν, θα τους διασώζουν, όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

Συνεχίζοντας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX. Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση συνεργασίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής FRONTEX με το ΝΑΤΟ είναι από πολιτικής απόψεως πολύ σημαντική και προέβλεψε ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ θα εκφραστεί με τη συμμετοχή δύο ως πέντε πλοίων.

Επεσήμανε πως υπάρχουν στην παρούσα φάση ανοιχτά θέματα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν. Ανέφερε δε πως αυτό συνέβη κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία υπερψήφισαν την εμπλοκή της Συμμαχίας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Καταλήγοντας, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.

Αναφερόμενος τέλος στη συμβολή της Τουρκίας στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της προερχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατίας, την χαρακτήρισε θετική, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αυτή τη φορά θετική έκβαση οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.

Πηγή:news.gr