Φιλοσοφικό Καφενείο από την 1η Μαρτίου στην Μελβούρνη!

Μελβούρνη. Η έναρξη των πνευματικών εργασιών του Φιλοσοφικού Καφενείου Μελβούρνης θα γίνει για φέτος την ερχόμενη Τρίτη, 1η Μαρτίου 2016, στο κτήριο του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης», στο North Melbourne. Εκ των προτέρων ευχαριστούμε τους Αρκάδες για την εγκάρδια φιλοξενία τους.

Κατά την πρώτη περίοδο θα εξεταστεί ενδελεχώς «Η συμβολή του Πυθαγόρα στα Μαθηματικά» και θα ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος με τη συμμετοχή όλων των θαμώνων. Άκρως ενδιαφέρον το θέμα για το πλατύ κοινό, μια και τα Μαθηματικά αποτελούν μέρος από την καθημερινή μας ζωή. Σημειώνεται πως ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει όποιο θέμα τον ενδιαφέρει.

Ο Διογένης ο Κυνικός (ή Κύων) θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας

Ο Διογένης ο Κυνικός (ή Κύων) θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας

Θα ακολουθήσει η τακτική εξονυχιστική κριτική εξέταση κομβικών στοιχείων της Ελληνικής Γλώσσας – πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για κάθε ελληνόγλωσσο – που θέλει να γνωρίζει επισταμένως την πλούσια γλώσσα μας. Στη δεύτερη αυτή περίοδο συμπεριλαμβάνεται και το «Φιλοσοφικό Δεκάλεπτο του Μαθητή». Ακολουθεί το φιλικότατο «λεκτικό» ενδιάμεσο διάλειμμα με τον απαραίτητο επώνυμο και περιποιημένο Ελληνικό Καφέ του Φιλοσοφικού Καφενείου, πάντοτε με τα αγνά και εξαιρετικά γλυκά των συμμετασχόντων.

Έτσι όλοι είναι έτοιμοι για την τρίτη περίοδο που είναι η κατ’ εξοχήν φιλοσοφική μας προσέγγιση. Το σημερινό μας θέμα είναι «Διογένης ο Κυνικός: Ο “μαινόμενος Σωκράτης”». Η φιλοσοφία του Διογένη θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στο Φιλοσοφικό μας Καφενείο.

Λίγα λόγια για το θέμα: Ο Διογένης ο Κυνικός (ή Κύων) θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας. Σύμφωνα με το θρύλο, γεννήθηκε την ημέρα που πέθανε ο Σωκράτης. Η καταγωγή του ήταν από τη Σινώπη του Ελληνικού Πόντου. Επονομάστηκε «μαινόμενος Σωκράτης», επειδή ακολούθησε πιστά τα ηθικά παραγγέλματα του Σωκράτη. Καυτηρίαζε την αλαζονεία των ανθρώπων και τον έκλυτο στις ηδονές τρόπο ζωής τους. Δάσκαλός του ήταν ο Αντισθένης, μαθητής του Σωκράτη, ο οποίος συντρόφευσε τον Αθηναίο σοφό κατά τις τελευταίες ώρες του, πριν πιει το θανατηφόρο κώνειο στο κελί της φυλακής. Ο Διογένης ξεπέρασε τον δάσκαλό του όχι μόνο σε φήμη, αλλά και στην αυστηρότητα του τρόπου ζωής. Θεωρείται το αρχέτυπο των Κυνικών. Οι Κυνικοί υποστήριζαν ότι διέφεραν από τους άλλους σκύλους, επειδή δεν «δάγκωναν» τους εχθρούς, αλλά τους φίλους για να διορθωθούν!

Ως γνωστόν, οι Συναντήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου Μελβούρνης γίνονται κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα από τις 5.30 με 8.30 μ.μ., στο θερμό, κομψό και φιλόξενο κτίριο του Παναρκαδικού Συλλόγου « Ο Κολοκοτρώνης », στο 570 Victoria Street, North Melbourne.

Όλοι ευπρόσδεκτοι.