Το συντονισμό Ελλάδας – Τουρκίας στο προσφυγικό συζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκλε Μέρκελ, για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και τη συνεχιζόμενη κρίση προσφύγων και μεταναστών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «οι ηγέτες χαιρέτισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, όπως περιγράφεται στην συμφωνία που επετεύχθη στο Μόναχο στις 11 Φεβρουαρίου, κάλεσαν όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν πιστά και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία η οποία θα φέρει διαρκή ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση για το λαό της».

Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία του άμεσου τερματισμού των αδιάκριτων βομβαρδισμών του άμαχου πληθυσμού.ΟΜΠΑΜΑ ΛΟΓΟΣ

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επίσης συζήτησε με τους ομολόγους του βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη».

ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Καταθέτοντας νωρίτερα χθες στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2017, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε ότι η μόνη διέξοδος που θα διατηρεί μία ενιαία Συρία είναι ο δρόμος τον οποίο οραματίζεται η Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας, επικυρώθηκε από το Σ.Α. του ΟΗΕ και υιοθετήθηκε από την υπεύθυνη συριακή αντιπολίτευση.

«Ο δρόμος αυτός απαιτεί αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, μετάβαση σε νέο σύστημα διακυβέρνησης, νέο σύνταγμα, εκλογές και ελπίζω μια Συρία που θα δεσμευθεί στην ειρήνη και τη σταθερότητα με τους γείτονές της και στο εσωτερικό της».

Ωστόσο άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν δεν τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες.

«Ίσως να είναι πολύ αργά να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν περιμένουμε για πολύ ακόμα», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα ο κ. Κέρι προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία στην περίπτωση που παραβιαστεί η εκεχειρία, ενώ για την περίπτωση που τελικά δεν εφαρμοστεί η παύση των εχθροπραξιών, είπε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές συζητήσεις σχετικά με ένα σχέδιο Β».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας του συμβουλίου των οργανώσεων της αντιπολίτευσης, προέτρεψε «το μέγιστο των ενόπλων ομάδων να εκφράσουν την υποστήριξή τους και να συμμετάσχουν στην εκεχειρία. Πιστεύουμε ότι αυτή η διευθέτηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία να τερματισμό της βίας, διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και θα βοηθήσει στο να δοθεί ο αναγκαίος χώρος στην πολιτική διαδικασία να προχωρήσει».

πηγή: greeknewsonline.com