Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη!

Ραγδαίες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστρία μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να ανακαλέσει την Ελληνίδα πρέσβη στη Βιέννη μετά τη Διάσκεψη που έγινε στην Αυστρία για το προσφυγικό με συμμετοχή χωρών των δυτικών Βαλκανίων, από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα.

“Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που κάνει λόγο για “διάφορους ανιστόρητους” και ζητά την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση για την ανάκληση της κας Χρυσούλας Αλειφέρη.

Η Ελλάδα είχε κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία πριν από τη Διάσκεψη της Βιέννης, διαμαρτυρόμενη όχι μόνο για το γεγονός πως δεν κλήθηκε αλλά και γιατί με προεξάρχουσα την Αυστρία έγινε… κουρελόχαρτο η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τα ανοιχτά σύνορα.

7SJNXDTS

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ανάκληση για διαβουλεύσεις της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Βιέννη (25.02.2016)

Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Όλα αυτά ενώ η Αυστρία εμφανίζεται διχασμένη ως προς το προσφυγικό αλλά και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Το βράδυ της Τετάρτης (24.02.2016) μάλιστα, ο πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ κάλεσε εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο τον καγκελάριο, τον αντικαγκελάριο και υπουργούς, μια κίνηση η οποία θεωρείται παρέμβαση στην “χαοτική” πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, η οποία έχει προκαλέσει και την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Αίσθηση προκάλεσε στην Αυστρία η απόφαση του Ελληνικού ΥΠΕΞ να ανακαλέσει την πρέσβημα στη Βιέννη Χρυσούλα Αλιφέρη.

Η δημόσια Ραδιοφωνία της Αυστρίας την παρουσίασε ως «είδηση της τελευταίας στιγμής», αναφέροντας την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Όπως αναφέρεται στην είδηση της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, στη διαμάχη ως προς τη συμπεριφορά της Αυστρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αθήνα την πρέσβη της στη Βιέννη.

Στην είδηση σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως μονομερείς πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών-μελών στη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσαν «να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» σημειώνει εξάλλου, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης «ντροπή», το γεγονός ότι η Αυστρία και άλλες χώρες πραγματοποίησαν στη Βιέννη μία Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα την πολιτική ασύλου, εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς την ελληνική συμμετοχή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε πως η Αθήνα θα εμποδίζει πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, έως ότου εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Συνεχίζοντας την πάγια αρνητική στάση κατά τους τελευταίους μήνες, του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην Αθήνα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας, σχολιάζοντας τη σημερινή ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη.

Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής”.

Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Ελληνες.

“Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.