Το ΔΝΤ ζητά από τη G20 συντονισμένο σχέδιο στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας

Κάλεσμα στην ομάδα των G20 να σχεδιάσει ένα συντονισμένο πρόγραμμα στήριξης για να αποτρέψει τη στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας που επιβραδύνεται, απευθύνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του.

Η έκθεση προορίζεται για τους αξιωματούχους της G20, που θα συναντηθούν στη Σαγκάη μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω οικονομικής εξασθένησης σε όλο τον πλανήτη.

Η σύνοδος της Σαγκάης συγκρίνεται με τη σύνοδο της G20 τον Απρίλιο του 2009, όταν οι αξιωματούχοι συμφώνησαν μία συντονισμένη στήριξη για να αποτρέψουν μία παγκόσμια μεγάλη ύφεση κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, υποβάθμισε τις προσδοκίες για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τη G20 αυτή την εβδομάδα. Μιλώντας στο Bloomberg σημείωσε ότι κάποιες οικονομίες τα πάνε καλύτερα από τις εκτιμήσεις και ότι οι επενδυτές δεν πρέπει «να αναμένουν μία αντίδραση κρίσης σε ένα περιβάλλον μη κρίσης».

Από τη πλευρά τους, στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται πιο σφιχτές για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου οι εξαγωγές πρώτων υλών έχουν πληγεί σφοδρά από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Πηγή: skai.gr