Σχέδιο επιβράδυνσης των ροών: Φιλοξενία προσφύγων σε πλοία στα νησιά

Αθήνα
Εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το κατ’ ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί.

Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας το πρωί της Παρασκευής.

Σε αυτό προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα:

  • Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.
  • Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δρίτσας μίλησε για προσωρινά μέτρα που θα εφαρμοστούν το τρέχον τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά.

Πάντως, το πρωί της Παρασκευής, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάνδη, μεταφέροντας 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Βlue Star 2 μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Newsroom ΔΟΛ