Κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία

Σε πλήρη ασφυξία οδηγούν την Ελλάδα οι αυθαίρετες και παράτυπες ενέργειες της Αυστρίας, σε συνεννόηση με τις χώρες του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας​, της ΠΓΔΜ, της Σερβίαςκαι της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της σλοβενικής αστυνομίας. Με αυτά τα δεδομένα και την απειλή της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η σύγχρονη Ευρώπη, η Κομισιόν ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα.

Τα κράτη από τα οποία διέρχονται οι πρόσφυγες έκλεισαν οριστικά τα σύνορά τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των μεταναστών που θα δέχονται. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθεί το πρόβλημα με τις χιλιάδες εγκλωβισμένες ψυχές που έχουν πάρει πεζή το δρόμο για την Ειδομένη.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση των αστυνομικών αρχών, οι αστυνομικοί αρχηγοί των χωρών του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου «είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν».

faymann-656x410

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προετοιμασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω της εκπροσώπου του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.

Φάιμαν: Δεν μπορούν να μας στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες!

Αδυνατώντας να σεβαστεί τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο αυστριακός Καγκελάριος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τη διαχείριση του προσφυγικού, δηλώνοντας ότι… δεν μπορεί η χώρα του να δέχεται όλους τους πρόσφυγες!

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”, ο Βέρνερ Φάιμαν αναφέρει ότι στη διάρκεια θερμής συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, του είχε πει  ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, όπως επίσης του είχε πει, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαική Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Αθήνα απέναντι στη στάση της Βιέννης,ο καγκελάριος παρατηρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στην Αυστρία ασκείται έντονη κριτική από τηνΕλλάδα και τη Γερμανία, επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία, η οποία, όπως παρατηρεί, έχει στο πλευρό της μια σαφή πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ όταν η Βιέννη αναφέρει πως, λόγω έλλειψης μίας λύσης από την Ε.Ε., πρέπει να αναλάβει δράση η ίδια.

Βουλιάζει η Αθήνα και η Βόρεια Ελλάδα – Στους δρόμους 20.000 πρόσφυγες

Από νωρίς το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ στην Ειδομένη παραμένει κλειστή και το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Στο μεταξύ στον εκεί καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται πάνω από 3000 άτομα και άλλα 1300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
eidomeni
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη», μεταφέροντας 1473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο ενώ άλλοι 279 μετανάστες και πρόσφυγες, από Ρόδο, Κω και Λέρο. Αυτό ωστόσο ήταν από τα τελευταία πλοία που αποπλέουν από τη Λέσβο, καθώς χθες αποφασίστηκε να μείνουν τα πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στην ενδοχώρα.