Γιατί τα διαβατήρια κυκλοφορούν σε τέσσερα χρώματα

Τι υποδηλώνουν τα χρώματα.

Το διαβατήριο είναι το κλειδί για να εισέλθει κανείς σε μια χώρα. Ίσως να έχετε παρατηρήσει, όσο περιμένατε στην ουρά ελέγχου διαβατηρίων, ότι αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα χρώματα.

Ειδικότερα, τα διαβατήρια βγαίνουν σε κόκκινο, πράσινο, μπλε ή μαύρο σύμφωνα με τον Hrant Boghossian, Αντιπρόεδρο του μάρκετινγκ στην εταιρεία Passport Index.

Η διαδικασία επιλογής του χρώματος

«Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια σχετικά με τα κριτήρια επιλογής του χρώματος ενός διαβατηρίου», αναφέρει ο Boghossian. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήθως χρησιμοποιούν το μπορντό, ενώ στην κοινότητα της Καραϊβικής κυριαρχεί το μπλε χρώμα.

Υπάρχουν γεωγραφικά και πολιτικά κίνητρα για τη χρήση ορισμένων χρωμάτων. «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει την κομμουνιστική ιστορία, ενώ το μπλε συμβολίζει το “Νέο Κόσμο”, δηλαδή, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ωκεανία», σημειώνει ο Boghossian.

Για ορισμένες χώρες, το χρώμα υποδηλώνει την πίστη. «Τα περισσότερα ισλαμικά κράτη χρησιμοποιούν πράσινα διαβατήρια, λόγω της σημασίας του χρώματος στη θρησκεία τους», συμπληρώνει ο Boghossian. Λέγεται ότι το πράσινο είναι το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ, ενώ παράλληλα συμβολίζει τη φύση και τη ζωή.

Από την άλλη, το χρώμα των ελβετικών διαβατηρίων είναι έντονο κόκκινο και της Τουρκίας μπορντό, με την ελπίδα να ενταχθεί στην ΕΕ.

swiss-passΠεριέργως, οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει πολλά χρώματα, όπως το κόκκινο, το πράσινο και τώρα το μπλε. «Η παραγωγή διαβατηρίου είναι μια ιδιαίτερα ελεγχόμενη διαδικασία και μόνο λίγες εταιρείες σε όλο τον κόσμο το κάνουν», δήλωσε ο Boghossian.

Ο σχεδιασμός των διαβατηρίων εισέρχεται σε μια νέα εποχή 

Τα διαβατήρια δεν έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο λέγεται ότι θα ανανεωθούν. Μερικά από τα πιο συναρπαστικά σχέδια με UV έργα τέχνης περιλαμβάνονται στα διαβατήρια του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Κίνας, τα οποία εκθέτουν «κρυφές» εικόνες κάτω από το υπεριώδες φως.

Από όλα τα διαβατήρια του κόσμου, αυτά που ξεχωρίζει ο Boghossian είναι του Καναδά, τα οποία είναι λευκά διαβατήρια και αυτά της Νορβηγίας που χαρακτηρίζονται από τις διάφορες αποχρώσεις και τα κομψά μινιμαλιστικά σχέδια.