10.000 ακίνητα σε τροχιά πλειστηριασμού

Δέκα χιλιάδες ακίνητα, που ανήκουν σε κατά σύστημα κακοπληρωτές, θα μπουν σε τροχιά πλειστηριασμού σταδιακά από τον Απρίλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.

Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι είναι έτοιμες οι λίστες με τα ακίνητα για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες και ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να βγάλουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί και από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικά κακοπληρωτές.