Οι Times επικρίνουν τον «απολυταρχικό» Ερντογάν

Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ένας απόλυτος μονάρχης στην Άγκυρα (An Autocrat in Ankara), το κύριο άρθρο των Times, επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σχολιάζοντας: «Η Τουρκία είναι ένας ζωτικής σημασίας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ σε μια ασταθή περιοχή, ωστόσο η Δύση πρέπει να αντιδράσει στις αυξανόμενες αυταρχικές πολιτικές του Προέδρου της και στην άστατη συμπεριφορά του».

Με αφορμή τη σημερινή ευρωτουρκική σύνοδο, η εφημερίδα τονίζει ότι η Τουρκία υπεκφεύγει σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συμφώνησε με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, απαιτώντας περισσότερα χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή καθυστερεί το σχέδια της ΕΕ για περιπολίες στις ελληνικές ακτογραμμές με στρατιωτικά πλοία.

Υπό το φόβο ανταγωνισμού ενός στρατηγικού εταίρου του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι υποβαθμίζουν την πρόσφατη απαράδεκτη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χωρίς προειδοποίηση ή νομική αιτιολογία έκλεισε τη βασική εφημερίδα της αντιπολίτευσης, συνέλαβε τον εκδότη και τον αρχισυντάκτη, κάτι που σε φυσιολογικές εποχές θα προκαλούσε άμεση καταδίκη, προστίθεται.
Λίγες μέρες νωρίτερα, συνεχίζει το άρθρο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ενεργώντας πέρα από τις περιορισμένες εξουσίες που δίδονται στον επικεφαλής κράτους, απέρριψε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αφορούσε την άκυρη σύλληψη δύο δημοσιογράφων, αναφέροντας ότι «δε θα συμμορφωθεί» με μια απόφαση που «δε σέβεται» και απείλησε με εκ νέου συλλήψεις με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η σύνταξη της βρετανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει τις δύο προαναφερόμενες ενέργειες, ως «σύμπτωμα της όλο και αυξανόμενης έλλειψης ανοχής του κ. Ερντογάν στην κριτική, την αποφασιστικότητά του να σιγήσει τη φωνή της αντιπολίτευσης και της απολυταρχικής του συμπεριφοράς». Σημειώνει ότι και οι δύο ενέργειες αντιτίθενται στις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ, στην οποία η Τουρκία αναζητεί συμμετοχή, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να ανησυχεί για τις απρόβλεπτες ενέργειες του κ. Ερντογάν, ενώ και η Ουάσιγκτον είναι ενοχλημένη από την πολιτική του στη Μ. Ανατολή, τις άνευρες προσπάθειες κατά του ISIS συγκρινόμενες με τις επιθέσεις κατά των Κούρδων και την χωρίς αποτέλεσμα αντιπαράθεσή του με τη Μόσχα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «η πολιτική φιλοδοξία και η αποφασιστικότητα του Ερντογάν να δώσει στον εαυτό του επιπλέον εξουσίες ως εκτελεστικός πρόεδρος, εξηγούν αρκετές από τις ενέργειές του, κυρίως σε σχέση με το Κουρδικό» και καταλήγει ότι «η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την ασταθή περιοχή… ωστόσο η ανάγκη να συμμετάσχει στη σταθεροποίηση της περιοχής δε θα πρέπει να κάνει την Ευρώπη να σιωπά στην όλο και πιο ανήκουστη και ιδιότροπη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου».

Πηγή:Skai.gr