Το προσχέδιο της συμφωνίας: Ανταλλαγή προσφύγων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε και μέσω του twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας, στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο περιλαμβάνει τις δράσεις που πρέπει να λάβουν και οι δύο πλευρές, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην προσφυγική κρίση.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι η πρόταση να πάρει η Τουρκία πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους και Σύρους. Παράλληλα, η ΕΕ θα παίρνει απευθείας από την Τουρκία έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ θα δώσει άλλα 3 δισ. ευρώ- όπως ζητούσε η Αγκυρα- έως το τέλος του 2018 για να βοηθήσει την Τουρκία να φιλοξενήσει τους Σύρους, διπλασιάζοντας την αρχική προσφορά της. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη διαδικασία βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν, έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί.

Le Monde: Το σχέδιο είναι της Μέρκελ και του Ρούτε

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Le Monde, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Μαρκ Ρούτε, έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο θέλουν να περάσουν στον Αχμέτ Νταβούτογλου και συνίσταται στο να δεχτεί η Τουρκία όλους τους Σύρους που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Αυτό το σχέδιο θα συζητηθεί, σύμφωνα με την Le Monde, το απόγευμα της Δευτέρας από τους 28 ηγέτες και στη συνέχεια πρέπει να συμφωνήσει ο Νταβούτογλου. Προβλέπει ότι θα χρησιμοποιηθεί η συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να στέλνονται πίσω στην Τουρκία, 14 ημέρες αφότου φτάνουν σε ελληνικό έδαφος, οι Σύροι, ακόμη και όσοι έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου και έχουν καταθέσει αίτημα για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Τι ζητούν οι Τούρκοι για αντάλλαγμα
Ο κ. Νταβούτογλου, από θέση ισχύος, όπως αναφέρει η Le Monde, απαίτησε περισσότερα χρήματα. Τον Νοέμβριο του 2015 οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν να δώσουν στην Τουρκία 3 δις ώστε να κρατήσει τους Σύρους στα κέντρα κράτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ζητάει πλέον όχι 3 δις συνολικά αλλά 3 δις κάθε χρόνο.
Η Τουρκία ζητάει επίσης από την Ευρώπη να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο απευθείας από τα κέντρα κράτησης των Σύρων που βρίσκονται στο έδαφός της. Δηλαδή «1 Σύρος για 1 Σύρο».
«Και τι γίνεται με τη συνθήκη της Γενεύης για την υποδοχή προσφύγων;» διερωτάται η Le Monde.

Ποιός είναι ο στόχος της Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος η οποία έχει μπροστά της τοπικές εκλογές σε τρία Länders, στις 13 Μαρτίου  (Bade-Wurtemberg, Rhénanie-Palatinat και Saxe-Anhalt), θέλει πάση θυσία να αποφύγει ήττα του κόμματός της. «Θέλει απολύτως η πίεση να πέσει πάνω στην Ελλάδα», αναφέρει διπλωματική πηγή στην Le Monde.
Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση, με περίπου 30.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην χώρα από τη στιγμή που η Οδός των Βαλκανίων που έπαιρναν οι πρόσφυγες για να πάνε στην Γερμανία ή την Σουηδία, έκλεισε.

Πηγή:iefimerida.gr