ΕΕ: Η ακανόνιστη ροή στον Βαλκανικό Διάδρομο έληξε, βοήθεια στην Ελλάδα

Βρυξέλλες
Τη «λήξη της ακανόνιστης ροής μεταναστών στον Βαλκανικό Διάδρομο» σημειώνει το ανακοινωθέν της Συνόδου της ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία επίσης κατέληξε σε σχεδιάγραμμα συμφωνίας με την Τουρκία. Οι «28» υπογραμμίζουν την «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση» που διαμορφώνεται και υπογραμμίζουν την δέσμευση για «πλήρη υποστήριξη στην Ελλάδα, στο έπακρο των δυνατοτήτων» για αντιμετώπισή της.

Υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν, το κείμενο της Συνόδου τονίζει ότι «απαιτείται δράση για να υποστηριχθεί η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να βοηθήσουμε στο έπακρο των δυνατοτήτων μας στη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

Για στήριξη «στο έπακρο των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα δεσμεύεται η Σύνοδος (Φωτογραφία: Associated Press )

Για στήριξη «στο έπακρο των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα δεσμεύεται η Σύνοδος (Φωτογραφία: Associated Press )

Κάνοντας λόγο «για συλλογική ευθύνη της ΕΕ που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων», τονίζεται η «παροχή επείγουσας υποστήριξης από την Κομισιόν, άλλα κράτη μέλη και ΜΚΟ» για «άμεση απάντηση στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που διαμορφώνεται ταχύτατα επί του εδάφους».

Τμήμα της υποστήριξης είναι η «επιπλέον βοήθεια στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία», η διασφάλιση της λειτουργίας των hotspot με πλήρη διενέργεια ταυτοποίσηης και ελέγχων και νέες ενισχύσεις των δυνάμεων της Frontex.

Η ΕΕ καλείται επίσης να συνδράμει στην «μεγάλης κλίμακας και ταχείας εκτέλεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών» αλλά και να «επιταχύνει ουσιαστικά την εφαρμογεί της επανεγκατάστασης ώστε να ελαφρυνεί το μεγάλο βάρος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Τα κράτη μέλη καλούνται να δώσουν «ως ζήτημα επείγοντας» περισσότερες θέσεις για επανεγκατάσταση.

Σε άλλο σημείο πάντως, σε πρόταση που εκ πρώτης όψεως μοιάζει εμβόλιμη ώστε να ικανοποιεί χώρες όπως εκείνες της λεγόμενης «ομάδας του Βίσεγκραντ», τονίζεται πως «αυτό το έγγραφο δεν δημιουργεί καμία νέα δέσμευση από τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση».

Η Σύνοδος επίσης σημειώνει ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τις χώρες-μη μέλη των Βαλκανίων ενώ αναφέρεται πως τα παραπάνω είναι «έκτακτα μέτρα» που θα βρίσκονται υπό αναθεώρηση, λέγοντας πως το Συμβούλιο θα επανέλθει στο τέλος Μαρτίου.

Newsroom ΔΟΛ