Τι λέει ο κ. Τριανταφύλλου για το θέμα της Γλώσσας και των δασκάλων στις ΗΠΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Η πρόσφατη παρουσία του υφυπουργού Παιδείας  κ. Θεοδόση Πελεγρίνη στην Νέα Υόρκη και, ιδιαίτερα, τα όσα, με αφορμή την 40η Επέτειο του «Προμηθέα» φέρεται να συμφωνήθηκαν γύρω από μεγάλο θέμα της ελληνόγλωσσσης Παιδείας στην Αμερική, προκάλεσαν, ως γνωστόν, την αντίδραση του   Γενικού Διευθυντή Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δρα Ιωάννη Ευθυμιόπουλου,  ο οποίος δημοσίευσε άρθρο του με τίτλο «Η Ελληνική Παιδεία της Ομογένειας πάνω σε άλλες ράγες!».

Στο όλο θέμα εμπλέκεται και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ενώ η Panhellenic Post παρουσιάζοντας το άρθρο Ευθυμιόπουλου είχε επιφυλαχθεί να παρουσΙάσει και τις άλλες πλευρές του θέματος. ‘Άλλωστε αυτό είναι, πιστεύουμε, και ο ορισμός του έντιμου εκδότη, όπως τον μεταλαμπάδευσε σε μας ο δάσκαλός μας στην δημοσιογραφία, αλησμόνητος εκδότης του Εθνικού Κήρυκα,  Μπάμπης Μαρκέτος. Μας έλεγε: «Μη παριστάνεις τον αντικειμενικό δημοσιογράφο. Θεώρησε χρέος σου να παίζεις το ρόλο του μάρτυρα. Να μεταφέρεις την είδηση γράφοντας ό,τι ξέρεις για τις δύο πλευρές. Και να λες ποια είναι η δική σου γνώμη. Αυτή είναι η εντιμότητα ενός εκδότη».

Πιστοί στην παρακαταθήκη αυτή, ζητήσαμε τη γνώμη του έτερου των εμπλεκομένων στο θέμα, του καθηγητή Δημοσθένη Τριανταφύλλου την οποία και παρουσιάζουμε σήμερα.

Είναι γνωστό, μας είπε, ότι τα προβλήματα των δασκάλων δεν έχουν επιλυθεί ακόμα, με κύρια το συνταξιοδοτικό και την δημιουργία Παιδαγωγικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, θέμα για το οποίο έχει ήδη συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή.

«Ορισμένα προβλήματα, πρόσθεσε, έχουν λυθεί, όπως τα σχολικά βιβλία, τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνουν και τα δύο Γραφεία της Αρχιεπισκοπής κάθε χρόνο. Δεν έχουν λυθεί το συνταξιοδοτικό, η μερική αναγνώριση των ωρών διδασκαλίας των απογευματινών σχολείων και το Παιδαγωγικό Κέντρο εδώ στη Νέα Υόρκη, για την προετοιμασία, εκπαίδευση και πιστοποίηση προσοντούχων ομογενειακών δασκάλων».

Πάνω στα θέματα αυτά ο πρόεδρος του «Προμηθέα» κ. Τριανταφύλλου μας είπε ότι έχει ένα όραμα. Το ανέπτυξε ως εξής:  «Τα τελευταία χρόνια ο Προμηθεύς άρχισε μια ειρηνική επανάσταση για την λύση αυτών των προβλημάτων. Για το συνταξιοδοτικό των ομογενών δασκάλων, ο Σύλλογος μας εργάζεται με ασφαλιστική εταιρία να δημιουργήσει συνταξιοδοτικό Ταμείο μόνο για τα Μέλη του Συλλόγου. θα χρειαστούν 100 μέλη και $200.000. Ο σύλλογος πήρε τη νομική άδεια και προχωρεί να συνεργαστεί με τις Κοινότητες, τους εργοδότες και άλλους φορείς για την μελέτη της κατάλληλης φόρμουλας».

Παράλληλα, ο κ. Τριανταφύλλου μας ανέπτυξε ένα τρίπτυχο – σχέδιο για τη δημιουργία παιδαγωγικού κέντρου σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που θα προετοιμάζει ομογενείς δασκάλους.

«Προτείνουμε την εφαρμογή του τρίπτυχου σχεδίου που θα περιλαμβάνει:

-Μαθήματα μέσω διαδικτύου από την Ελλάδα, παιδαγωγικά μαθήματα στο Παιδαγωγικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ένα νέο τρίπτυχο όραμα που παρουσιάζουμε στον Αρχιεπίσκοπο και στον Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας, για ένα καλύτερο μέλλον για τους Ομογενείς δασκάλους της Αμερικής», κατέληξε.

Αυτό είναι το όραμά του.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και το σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Τριανταφύλλου είπε στην Panhellenic Post πως «η άφιξη του Δρα. Πελεγρίνη προκάλεσε μια ειρηνική επανάσταση και ένα πρωτοφανή πνευματικό ερεθισμό για το πως θα λυθεί το επι χρόνια άλυτο πρόβλημα της έλλειψης προσοντούχων Δασκάλων της Ελληνικής Γλώσσας για όλα τα σχολεία και προγράμματα σε όλα τα συστήματα και βαθμίδες».

Και πρόσθεσε:

«Ήταν δε και μια αποκαλυπτική ευκαιρία που ορισμένοι φανέρωσαν με το είδος της γλώσσας και το λεξιλόγιο στην αρθρογραφία τους την πραγματική εικόνα της ψυχής τους που δεν ταιριάζει καθόλου για τις θέσεις που κατέχουν. Τους υποβαθμίζει και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει στην αντικατάστασή τους.

Τόσα χρόνια γιατί δεν έλυσαν το πρόβλημα; Η πνευματική δημιουργικότητα πολλές φορές έρχεται αφού ο νους βγει έξω από το ” κουτί”, ελευθερωθεί από το σπήλαιο όπου είναι αλυσοδεμένος.

Ο Δρ. Πελεγρίνης δημιούργησε μια νέα πνευματική γέφυρα την οποία προσπάθησαν ορισμένοι να την υποδαυλίζουν ή να τη καταστρέψουν για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες που είναι γνωστές στους ομογενείς που έχουν πείρα του εδώ γίγνεσθαι. Η πνευματική αυτή γέφυρα είναι σταθερή και θα οδηγήσει στη λύση του ανωτέρω εκπαιδευτικού προβλήματος».

Σημ. ΡΗΡ: Θα χρειασθεί σύντομα να επανέλθουμε ειδησιογραφικά -πριν εκφέρουμε τη γνώμη μας-  για το μεγάλο αυτό θέμα.