Τσίπρας: Απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα

Βρυξέλλες. Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα. Είπε ότι στη Σύνοδο έγινε μετατόπιση της συζήτησης στην ουσία του προβλήματος, με αποτέλεσμα «να εκτεθούν αυτοί που χτίζουν τείχη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στη Σύνοδο έγινε μετατόπιση της συζήτησης από το Plan B που ήταν το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, στο Plan A που είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση μπήκε στη σωστή βάση, η οποία είναι πώς θα έρθουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσει το δράμα με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και οι άνθρωποι να πνίγονται.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής δίπλα στην γεμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής δίπλα στην γεμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Μάλιστα, τόνισε με έμφαση ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί την Τρίτη με την επίσκεψη στη Σμύρνη, όπου θα υπάρξει μια ιστορική -όπως την χαρακτήρισε- συνάντηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης  και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές σήμερα εκτέθηκαν, διότι σήμερα υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς.

«Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ικανοποιεί το πλαίσιο που τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, που από κοινού χαράχθηκαν έχει επιτευχθεί, όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία τους.  Η Ελλάδα, υποστήριξε, πέτυχε  να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.

Newsroom ΔΟΛ