Σφράγισαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί!

Το πλήρες κλείσιμο των συνόρων της με την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες αποφάσισε η ΠΓΔΜ, ολοκληρώνοντας σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου.

Η κίνηση των Σκοπίων ήλθε ως απάντηση στην απόφαση της Σλοβενίας, της Σερβίας και της Κροατίας να επιβάλουν ακόμα αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους, και ουσιαστικά ολοκληρώνει το ντόμινο που εγκλωβίζει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους σε ελληνικό έδαφος.

«Η [ΠΓΔΜ] θα ενεργήσει ανάλογα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Αποστάσεις από τις ενέργειες των μέχρι τώρα βαλκανικών συμμάχων της στο προσφυγικό έχει λάβει πάντως η Αυστρία, με τον πρέσβη της στο Βελιγράδι, Γιοχάνες Άιγκνερ να κάνει λόγο για μονομερή απόφαση της Σλοβενίας. Όπως είπε, η χώρα του δεν είχε πρόθεση για πλήρη αποκλεισμό των συνόρων, αλλά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα ήταν σχεδόν κλειστά από χθες Τρίτη, όταν δεν επετράπη η είσοδος σε κανέναν από τους 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, με τις ελπίδες τους ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη να εξανεμίζονται.

Τραγική κατάσταση στην Ειδομένη

Οι συνθήκες στην Ειδομένη είναι τραγικές, με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών να έχουν μετατρέψει τον καταυλισμό σε «θάλασσα» λάσπης, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους και παιδιά – υποφέρουν από κρούσματα γρίπης.

Μάλιστα, κάποιοι πρόσφυγες ζητούν να επιστρέψουν στην Αθήνα και να διαμένουν σε δομές φιλοξενίας ή στα σπίτια που έχει νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τις τελευταίες 48 ώρες έχουν αναχωρήσει για την Αθήνα συνολικά πέντε λεωφορεία, με 250 πρόσφυγες.

Στο κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησαν νωρίτερα σε διαμαρτυρία και φωνάζοντας συνθήματα ζητούσαν το άνοιγμα των βόρειων συνόρων.

Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου ήλθε παρά το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας δεν συμφωνήθηκε επισήμως τίποτα τέτοιο, παρά το γεγονός ότι σχετική διατύπωση περιλαμβανόταν σε ένα από τα αρχικά προσχέδια του κοινού ανακοινωθέντος.

Πλέον, με δεδομένο ότι οι εισροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή το υπό επεξεργασία σχέδιο για μαζικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών που θα φτάνουν στα ελληνικά παράλια.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/309305/i-pgdm-kleinei-teleios-ta-sunora-me-tin-ellada-gia-tous-prosfuges/#ixzz42TrLEMF2
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook