‘Εκδοση πιστοποιητικών για ομογενείς στον τόπο διαμονής τους

Την εκτίμηση ότι έχει «ωριμάσει» το θέμα της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, εξέφρασε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Κόσμο», κατά το πέρασμά του από τη Μελβούρνη.

Ο κ. Κόκκινος σημείωσε, ότι ο ίδιος είναι υπέρ της χορήγησης του δικαιώματος ψήφου στον ελληνισμό της διασποράς (sic) αλλά πρόσθεσε ότι στην Αυστραλία δεν τού τέθηκε «επιτακτικά» το θέμα αυτό, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Αυτό, όμως, που έχει ξέχωρη σημασία -ιδιαίτερα αν, όντως, υλοποιηθεί (μιας και πολλές φορές έχουν γίνει εξαγγελίες στο παρελθόν χωρίς να υλοποιούνται)-, είναι η δήλωση του κ. Κόκκινου στην εφημερίδα μας, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας θα διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με τα κατά τόπους Προξενεία και, σταδιακά, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εκδίδουν διάφορα πιστοποιητικά εύκολα, όπως γίνεται με τα ΚΕΠ, που λειτουργούν στους Δήμους της Ελλάδας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που έχει την ευθύνη για τον Απόδημο Ελληνισμό, «θεωρεί τη διασπορά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο».

kokkinos-770x470

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος.

«Έτσι, η απόφαση του υπουργού κ. Κοτζιά να βάλουμε μπροστά αυτό το σχέδιο με την ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Εσωτερικών και Εξωτερικών, με πρώτη βάση δεδομένων τα Δημοτολόγια, θα δημιουργήσει μια διευκόλυνση στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν εδώ οι ομογενείς, κυρίως, σε θέματα που σχετίζονται με τη μητέρα πατρίδα και σιγά-σιγά θα έρχονται και άλλες βάσεις δεδομένων, όπως τα Ληξιαρχεία, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου εξυπηρέτησης ομογενών στο κάθε Προξενείο» υπογράμμισε.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι το προσωπικό των Προξενείων, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ομογενείς, αλλά αυτό, όπως είπε, είναι «προσωρινό» και θα ξεπεραστεί με την ηλεκτρονική διασύνδεση.

Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού εξήγγειλε ακόμα, ότι η υπηρεσία του θα προωθήσει την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας.

Η αρχή θα γίνει στις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, και θα επιδιωχθεί να αναγνωστεί από τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.

Ο κ. Κόκκινος μίλησε ακόμα και για ανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αλλά σε εντελώς νέες βάσεις.

«Θα είναι ανεξάρτητο και αυτοχρηματοδοτούμενο» τόνισε στο «Νέο Κόσμο».

Κατά την παραμονή του στη Μελβούρνη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία (από την Τρίτη βρίσκεται στην Αδελαΐδα), ο κ. Κόκκινος είχε πολυάριθμες επαφές με φορείς της ομογένειας. Πήγε σε εκδηλώσεις, επισκέφθηκε σχολεία, είδε παράγοντες της ομογένειας και ομογενείς πολιτικούς.

Μαζί τους συζήτησε και το θέμα της ανασύστασης του ΣΑΕ για το οποίο είπε στο «Νέο Κόσμο»:

«Κουβεντιάσαμε για το ΣΑΕ με τους ανθρώπους της ομογένειας. Επιβεβαιώσαμε ότι ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να αλλάξει. Δεν λειτούργησε σωστά, δεν κατέληξε σωστά, παρά τις αγαθές προθέσεις, και θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο το σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή -γιατί βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας- είναι να το πλατειάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε ώστε ο κάθε ομογενής να έχει δικαίωμα ψήφου μέσα από την οργάνωσή του, οποιαδήποτε οργάνωση, είτε αυτή είναι Επιμελητήριο είτε Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Κοινότητα ή εθνικοτοπική.

Παρατήρησα ότι εδώ στη Μελβούρνη υπάρχει το εξής διαφορετικό, αλλά σημαντικό. Η Ελληνική Κοινότητα έχει ουσιαστικά αφομοιώσει -με το καλό τρόπο- με τη διαφορετικότητα του καθενός, και τους εθνικοτοπικούς συλλόγους. Θέλω να πω, ότι πολλοί σύλλογοι στηρίζουν την Κοινότητα και τους εκφράζει. Αυτό σημαίνει ότι ως βάση εδώ στη Μελβούρνη για τη νέα περιφερειακή του ΣΑΕ, βλέπω την Κοινότητα, κυρίως με τη συμμετοχή των εθνικοτοπικών συλλόγων, αλλά και άλλων οργανώσεων».

Σε ερώτησή μας, αν το νέο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού θα είναι όργανο του οργανωμένου ελληνισμού ή όλων των Ελλήνων -γιατί, όπως σημειώσαμε, μικρό ποσοστό ομογενών συμμετέχουν στις οργανώσεις-, ο κ. Κόκκινος είπε:

«Θέλουμε το νέο ΣΑΕ να είναι για όλους. Δίνω το κίνητρο σε κάθε φορέα να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη για να ψηφίσουν, ωστόσο να έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό πιστεύω θα είναι το κίνητρο να λειτουργήσει στις περιφερειακές. Η Κοινότητα είναι ένα κομμάτι, οι εθνικοτοπικές είναι ένα άλλο.

Γενικότερα, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει σε μια συλλογική μορφή οργάνωσης, να συμμετέχει με την ψήφο του, γιατί όχι και με την εκλογή του στο περιφερειακό του ΣΑΕ, ίσως και στη γενική συνέλευσή του.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο όργανο θα ξεκινήσει αμέσως με την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Θα κατατεθεί στη Βουλή για διαβούλευση και θα ακολουθήσει και διαβούλευση με τους ομογενείς».

Ακόμα, όπως γράψαμε και στο «Νέο Κόσμο» της Δευτέρας, ο κ. Κόκκινος δήλωσε ότι ετοιμάζεται η υλοποίηση της συμφωνίας για χορήγηση βίζας με δικαίωμα εργασίας σε νέους, την οποία έχει αναλάβει η Γενική Γραμματέα Νέας Γενιάς.

Σημείωσε με έμφαση, ότι η Ελλάδα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνομάθεια, αλλά και στην φιλοξενία νέων ελληνικής καταγωγής στην πατρίδα.

Όσον αφορά τις εντυπώσεις του από τη Μελβούρνη και την παροικία μας, ο κ. Κόκκινος είπε:

«Αισθάνθηκα ότι έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτή τη μητρόπολη του ελληνισμού που λέγεται Μελβούρνη. Είναι δεδομένο, ότι πέρα από τη συγκίνηση που εκφράζω – γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος θα έρθει εδώ και να δει αυτό που είδα εγώ εδώ στην παρέλαση με τρεις γενεές Ελλήνων να παρελαύνουν με πίστη στα εθνικά ιδεώδη και τον πατριωτισμό τους και να μη συγκινηθεί.

Όπως είπα, πράγματι αυτό δείχνει ότι ο λαός μας είναι δυνατός.

Είχα συναντήσεις με την Κοινότητα, το HACCI, τους βουλευτές της Βικτώριας και, πράγματι, βγαίνει ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, ότι τουλάχιστον από την πλευρά της Αυστραλίας η αγάπη προς την Ελλάδα ή προς την πατρίδα, είναι έμπρακτη, ουσιαστική και καθημερινή. Αυτό βγήκε και από τις συζητήσεις που είχαμε στο κοινοβούλιο, όταν ήδη μου είπαν πως παρακολουθούν τα πράγματα και πως δίνουν μάχη καθημερινά για να προτάξουν και να προάγουν τα εθνικά μας δίκαια σε δύσκολες πραγματικά ώρες, κάτι που αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των Ελλήνων στα δημόσια πράγματα. Εδώ την είδα, την είδα έντονη, τη χάρηκα και αισθάνθηκα πραγματικά υπερήφανος.

Θέλω, επίσης, να πω ότι είδα μια πάρα πολύ οργανωμένη Κοινότητα, μια κοινότητα μονιασμένη, η οποία βάζει στόχους, βάζει προγράμματα πρωτοπόρα μπροστά και τα προωθεί. Βοηθά μετανάστες νέους και παλιούς με προγράμματα εκπαίδευσης. Μου άρεσε και η εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτη» και, πραγματικά, θεωρώ ότι του χρόνου είμαστε υποχρεωμένοι εθνικά και πατριωτικά να την αγκαλιάσουμε. Ευελπιστούμε εντός των ημερών να ψηφιστεί στην Ελλάδα και αργότερα να καθιερωθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας, η 20ή Μαΐου, δηλαδή η ημέρα γέννησης του Σωκράτη».