Οικονομική στήριξη από Κομισιόν για το προσφυγικό ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας

Αθήνα
Η έκτακτη οικονομική βοήθεια για την προσφυγική κρίση προς την Ελλάδα που έχει προτείνει η Κομισιόν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Κομισιόν να στηρίξει (απευθείας) το ελληνικό κράτος που χτίζει «10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα, κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει καμία ΜΚΟ».

Η Κομισιόν έχει προτείνει την υιοθέτηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα και άλλες χώρες των βαλκανίων, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2016-2018, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. Η βοήθεια θα «περάσει» στις χώρες μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ και δεν θα δοθεί απευθείας στα κράτη.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Επίτροπο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της».

«Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ