Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη

Καλό ήταν το κλίμα που στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός, εξερχόμενος από τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.

«Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης»,

Τέλος συμπλήρωσε: «Oι εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

Πηγή: skai.gr