Μαζική έξοδος των προσφύγων από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ

Απηυδισμένοι από την πολυήμερη αναμονή μέσα στις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού της Ειδομένης, χιλιάδες πρόσφυγες περπατούν προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο. Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, από τον καταυλισμό έφυγαν περί τα 1.500 άτομα, ενώ το Reuters μεταδίδει πως περί τους 2.000 πρόσφυγες εισήλθαν ήδη στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, φωτογράφος του Reuters μεταδίδει πως περίπου 2.000 πρόσφυγες πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έπειτα από πορεία ωρών. Στα σύνορα τους περίμεναν στρατιώτες της ΠΓΔΜ, ορισμένους εκ των προσφύγων τους έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα με άγνωστο προορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία και θα ξεκινήσουν άμεσα της διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων εντοπίζουν.

Από την ελληνική πλευρά η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τη μαζική έξοδο.

«Η Ελλάδα δεν κατευθύνει τους πρόσφυγες»

«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.

«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.Cdge38DWIAAeKlp

Οι χιλιάδες πρόσφυγες, κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, όπως τρεις άτυχοι μετανάστες που έχασαν το πρωί τη ζωή τους στα νερά.

 

Πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν την πορεία.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των προσφύγων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό, όπως μετδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.

pro78567

Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους αραβόφωνο συνεργάτη, ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν.

Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε στον καταυλισμό ένα χαρτί, στο οποίο αναφερόταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν.