Καμμένος: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση – όχι στον Μουζάλα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν καρποφόρησε η όποια προσπάθεια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο  Μέγαρο Μαξίμου να μεταπείσει τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κυβερνητικό εταίρο και Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να μην επιμείνει στην παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Έτσι. λίγο πρν την 1.30 τα απόγευμα, ο κ. Καμμένος εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου βαρύθυμος, αλλά και εμμένοντας στην απόφασή του να παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε, πάντως, ότι αμέσως μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο κ. Μουζάλας, θα ληφθούν οι αποφάσεις. Και, πάντως, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ και ότι ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει στην γνωστό απόφαση του Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Καραμανλή, περί μη αναφοράς του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

«Συζητήσαμε για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, συζητήσαμε και το θέμα Μουζάλα… Μπορεί να προέβη σε λεκτικό ατόπημα, αλλά το θέμα παραμένει, και είναι πολύ σοβαρό. Επιμένουμε στην άμεση παραίτησή του. Είναι στις Βρυξέλλες… Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σέβεται τις ευαισθησίες μας και ακολουθεί την απόφαση των πολιτικών αρχηγών (για το θέμα της ονομασίας). Θα περιμένει τη λήξη της Συνόδου και θα ληφθούν οι αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά έξω από το Μαξίμου ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Ξεκαθαρίζω (ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας, και οφείλει να παραιτηθεί άμεσα και για θέματα ευθιξίας» πρόσθεσε. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι «οι σχέσεις μας με τον Τσίπρα είναι ξεκάθαρες η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι ο Μουζάλας».

«Στην κυβέρνηση συνεργασίας που έχουμε, ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας… Δεν πρόκειται να κάνω πίσω, έχει κάνει τραγικό έγκλημα» διεμήνυσε μέσω Mega το πρωί ο Πάνος Καμμένος.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την παραίτηση Μουζάλα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,τονίζοντας ότι, όχι μόνο διέπραξε ατόπημα κάνοντας λόγο για «Μακεδονία» στον ΣΚΑΪ, αλλά και απέτυχε ως αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα «σήμερα κιόλας» ζήτησε μέσω του σταθμού μας ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε δημόσια το σφάλμα του και ζήτησε συγγνώμη. «Ο πρωθυπουργός κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία του κ. Καμμένου και όλων των ελλήνων για το θέμα του ονόματος και η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις εθνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας», είπε η κα Γεροβασίλη και συνέχισε:

«Αυτό που προέχει είναι το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και η Σύνοδος Κορυφής. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Καμμένο. Ο κ. Καμμένος εμμένει στην θέση του και η απόφαση θα παρθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Σύνοδο Κορυφής. Στην συνάντηση δηλώθηκε σαφώς ότι το ζήτημα Μουζάλα δεν δημιουργεί θέμα στις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρω. Ο κ. Καμμένος επέμενει και δήλωσε την μη στήριξη στον κ. Μουζάλα χωρίς αυτό να κινδυνεύει να δημιουργήσει πρόβλημα στην συνοχή της κυβέρνησης».

Στο ερώτημα αν ο κ. Μουζάλας έχει υποβάλλει στην παραίτησή του η κα Γεροβασίλη είπε ότι ο υπουργός είναι στο εξωτερικό και ήταν δύσκολη η επικοινωνία μαζί του και συνεπως δεν έχει υποβληθεί παραίτηση.

Σε ερώτηση εάν ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι ο κ. Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Προσθέσε, όμως, ότι από την άλλη, σε μία συγκυβέρνηση, οι συγκυβερνώντες εταίροι είναι φυσικό να θέτουν τα ζητήματα, αλλά τώρα δεν θα προσέφερε κάτι να κάνουμε μία πρόχειρη εκτίμηση για το τι θα συμβεί και να πάρουμε μία απόφαση από εδώ, ενώ εκκρεμούν σημαντικές διαβουλεύσεις.