«Από τον Έβρο… Στην Κατεχάκη» το …οδοιπορικό του Τάσου Δημοσχάκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πειραιάς. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά φιλοξενεί συχνά διάφορες επιτυχημένες εκδηλώσεις. Η επετειακή παρουσίαση, όμως, του βιβλίου του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη με τίτλο «Από τον Έβρο… Στην Κατεχάκη», ξεχώρισε και για την πυκνή προσέλευση κόσμου και για την συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε το γεγονός ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που έπεσαν νεκροί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά,

Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά, ο Επίτιμος Πρόεδρος Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Γιώργος Αποστολακίδης,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, ο συγγραφέας του βιβλίου Τάσος Δημοσχάκης και ο δημοσιογράφος Μανόλης Κοττάκης.

Διακρίθηκε η εκδήλωση και για την διακομματική σύνθεση των επισήμων που προσήλθαν καθώς και την διαχρονικότητα της ηγεσίας της Αστυνομίας που αντιπροσωπεύτηκε. Επίτιμοι και νυν αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και του …Ολυμπιακού! Πρώην και νυν δήμαρχοι Πειραιά! Βουλευτές όλων των πτερύγων καθώς και ένας πρώην Πρόεδρος της Βουλής ¨έδεσαν” αρμονικά με έναν πρώην ΓΕΕΘΑ, αλλά και με τον νυν Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε μια κατάμεστη αίθουσα που δεν φείσθηκε χειροκροτημάτων!

Δεν είναι,΄άλλωστε, σύνηθες γεγονός ένας Αρχηγός της Αστυνομίας να γράφει βιβλίο για τα χρόνια και την ανέλιξή του στο Σώμα. Αντίθετα, είναι μοναδικό και γι αυτό ακούστηκε και η προτροπή προς τον παριστάμενο υπουργό, να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των αποστρατευομένων αρχηγών η συγγραφή πονήματος με παρακαταθήκες στους επερχόμενους.

Ονομαστικά, την εκδήλωση χαιρέτισε η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαος Τόσκας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Σιούφας, ο Δήμαρχος Πειραιά Ιωάννης Μώραλης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργος Κούρτης, στελέχη της φυσικής ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ενέργεια και στην εφεδρεία, πρώην και νυν Βουλευτές όλων των κομμάτων, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, τα Προεδρεία των Πολιτιστικών Συλλόγων Εβριτών στην Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος.

Την εκδήλωση συντόνισε με μαεστρία και έξυπνο χιούμορ ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Γιώργος Αποστολακίδης, Πρώην Δ/της Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ από τα Βρυσικά Διδ/χου, ο Επίτιμος Πρόεδρος Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, σε έντονα συγκινησιακό κλίμα.

04D9424716016F59E5343868B40148DFII

Μέρος της κατάμεστης αίθουσας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Στη δεύτερη σειρά, τρίτος από δεξιά, ο π. Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος  Σιούφας,

Ο Βουλευτής (και Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό) υπογράμμισε πως τα κέρδη του βιβλίου, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον εκδότη Φαίδωνα Κυδωνιάτη, θα διατίθενται εσαεί κατά 50% στον ειδικό λογαριασμό υπέρ των τέκνων πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αστυνομικών και κατά 50% στο Θρακικό Κέντρο-Εταιρία Θρακικών Μελετών, με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Θράκης. Ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδονται συμβολικά οι πρώτες επιταγές στις έδρες των αντίστοιχων οργανισμών (Ίδρυμα «Παιδικές Εξοχές» του Αρχηγείου Αστυνομίας για τον λογαριασμό των ορφανών της Αστυνομίας), παρουσία των Προεδρείων και των Διοικητικών συμβουλίων τους.

Το βιβλίο, με αναφορές στα βοσκοτόπια του Έβρου, αποτελεί μία αφήγηση του κ. Δημοσχάκη για όσα βίωσε 35 χρόνια στο Σώμα της Χωροφυλακής αρχικά και της Ελληνικής Αστυνομίας, στη συνέχεια, και τα δύο τελευταία χρόνια της 35ετίας, στην κορυφή της ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ. . Δεν παρουσιάζει, ωστόσο,  απόρρητα έγγραφα, ούτε αποκαλύπτει διαβαθμισμένες διαταγές γιατί, όπως ο ίδιος είπε: “από όποια θέση κι αν πέρασα, πήρα μαζί μου μόνον τη στολή και τη σφραγίδα μου”!

Κι όμως, από επιτελικές θέσεις, αλλά και την κορυφή της Ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ., χειρίστηκε υποθέσεις πολύ σημαντικές, όπως ήταν η σύλληψη των μελών της 17ης Νοέμβρη, η Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η σύλληψη των δραστών της κλοπής της Εικόνας της Παναγίας Ελώνης από τη Μονή Ελώνης ή Ελώνα  του νομού Αρκαδίας κ.α.

Ο νυν Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κων. Τσουβάλας στο χαιρετισμό του, με λέξεις απλές, ανθρώπινες, αναγνώρισε το έργο του κ. Δημοσχάκη στην ΕΛ.ΑΣ. “για μας, είπε, θα είσαι πάντα ο αρχηγός”.

Το βιβλίο είναι του οίκου “εκδόσεις Ευρασία”,  του Φαίδωνα Κυδωνιάτη.