Εικόνα εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό

Αθήνα

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το ασφαλιστικό. Ανοικτό παραμένει και το φορολογικό, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να το κλείσει. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς τη Δευτέρα αναχωρεί το κουαρτέτο.

Οι υπουργοί που αποχώρησαν από τις συζητήσεις της Τέταρτης έκαναν λόγο για «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.DB17C92DDC70B19E896AB00B3C67E04A

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ανταποδοτικότητα εισφορών- παροχών και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Οι θέσεις της ελληνικές πλευράς είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με αυτές κυρίως του ΔΝΤ όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα, πρώτο σημείο-«αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές πιέζουν να μειωθούν κάτω από το 0,8% για 15 -25 χρόνια ασφάλισης και να αυξηθούν από τα 26 χρόνια και πάνω, με ανώτατο όριο το 2,2% από το 2% για όσους έχουν ασφάλιση 40 χρόνια, ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης, θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Δεύτερο «αγκάθι» είναι η εθνική σύνταξη, η οποία θα παραμείνει στα 384 ευρώ για όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ από τα 15 έως 20 χρόνια θα είναι κλιμακωτά μειούμενη ανά έτος κατά 1%.

Τρίτο σημείο-«αγκάθι» οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Το «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα είναι κλιμακωτό, ξεκινώντας από το 6% και φτάνοντας ακόμα και στο 30% στις υψηλές.

Ανοικτό και το φορολογικό

Ανοικτό παραμένει και το φορολογικό, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να το κλείσει εντός της ημέρας.

Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και οι πιέσεις των θεσμών για μείωσή του την οποία δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

Το αφορολόγητο ποσό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει δήλωσε μετά το τέλος της συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρόταση της για αφορολόγητο όριο στις 9.545 ευρώ, ενώ αντίθετα οι πιστωτές επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με το φορολογικό κλιμάκιο του 32% να αρχίζει από τις 22.000 ευρώ, κάτι που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν το κλείσαμε» αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο ως και την Παρασκευή.

Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, είναι στενά καθώς το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων έχει ως εξής: Θέματα Δικαιοσύνης (12.00), Ασφαλιστικό (13.00), Δημοσιονομικό Πλαίσιο (16.00) και Χρηματοοικονομικά (19.00).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ