Ποιος θέλει να ζήσει ως τα 150;

Η βιομηχανία αντιγήρανσης έχει πολλά χρόνια στην πλάτη της και βέβαια απεριόριστο πεδίο δράσης στο μέλλον. Οι εταιρείες μελέτης, ανάπτυξης και παρασκευής αντιγηραντικών προϊόντων και θεραπειών θα βάλουν λουκέτο μόνο αν βρεθεί το μυστικό που θα μας κάνει αθάνατους. Σήμερα, η έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα επιχειρεί να ανακαλύψει αυτό το μυστικό μέσω ευφάνταστων λύσεων, όπως η κρυογενετική ή οι ενέσιμες θεραπείες με δηλητήριο φιδιών. Αλλά τίποτε ακόμη δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει αθανασία εντός της επόμενης – τουλάχιστον – χιλιετίας.

Το 2013 η Google ίδρυσε μια καινοτόμο εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Calico, με σκοπό να διερευνήσει και κατόπιν να καταπολεμήσει τα αίτια της γήρανσης – όλα αυτά μέσα από αντιπαραβολές ειδικών υπολογιστικών προγραμμάτων και επεξεργασίες αρχείων. Εξετάζεται, για παράδειγμα, η προδιάθεση ενός οργανισμού, η γενετική κλίση αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στοιχεία που επιταχύνουν ή εξασθενίζουν τα κύτταρα ή δημιουργούν ασθένειες. Ακόμη, ερευνάται ο τρόπος που τα κύτταρα «αυτο-επισκευάζονται» την ώρα που κοιμόμαστε, αλλά και το πώς κάποια από αυτά μετατρέπονται σε καρκινικά (όπως και το πώς κατάφερε η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας, να ζήσει 122 χρόνια μολονότι φανατική καπνίστρια).

Μόνο όταν γίνουν κατανοητοί όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, θα μπορέσουν οι επιστήμονες να δουν κατάματα τη γήρανση (και το θάνατο) και να νικήσουν. Πώς; Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για κύτταρα εκχυλισμένα με αυτοάνοσα πυρηνικά αντισώματα, γενετικές θεραπείες ή απλά τους κατάλληλους προγεννητικούς ελέγχους. Αν γνωρίζεις ακόμη και πριν γεννηθείς από τι είδους ασθένειες μπορεί να νοσήσεις, θα είσαι σε θέση να αποτρέψεις το πρόβλημα είτε με μια εγχείρηση αφαίρεσης του υποψήφιου για καρκίνο οργάνου σου είτε με αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, ποτών ή άλλων συνηθειών που δυνητικά θα επηρεάσουν τα διεγνωσμένα με πρόβλημα κύτταρά σου.

Ο Βρετανός ερευνητής Όμπρεϊ Ντε Γκρέι είναι ο πιο γνωστός υπέρμαχος των θεραπειών προληπτικής γηριατρικής, οι οποίες βασίζονται στην απαλλαγή από τα βλαβερά κύτταρα πριν καταλήξουν θανάσιμα. Και είναι πεπεισμένος ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα φτάσει τα 150 χρόνια ζωής έχει ήδη γεννηθεί και ότι στο εγγύς μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούν να ξεπερνούν εύκολα αυτό το όριο – κοντά στα 1.000 χρόνια, επιμένει ο Ντε Γκρέι.

«Η γήρανση είναι η κύρια αιτία του θανάτου ενός ανθρώπου» λέει. «Έχοντας προς στιγμήν απομονώσει επτά τύπους γηραντικών γονιδίων, περιστρέφουμε τις μελέτες γύρω από το πώς θα βρεθεί ο μηχανισμός αναστροφής της λειτουργίας των γονιδίων αυτών». Ωστόσο, η βιομηχανία της αντιγήρανσης σε βαζάκια με κρέμες ή συμπληρώματα δεν έχει ακόμη να φοβάται τίποτε. Άλλωστε, 20 δισ. δολάρια ετήσιο τζίρο δεν είναι εύκολο να τον απαρνηθείς για χάρη της αθανασίας.

Ή μήπως είναι;

150-years-life_c2jm