Τελευταία συνάντηση με Κατρούγκαλο πριν την αναχώρηση του κουαρτέτου

Αθήνα
Aκόμη μια συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με επίκεντρο το συνταξιοδοτικό, χωρίς όμως να διαφαίνεται συμφωνία. «Δεν πάμε για να κλείσουμε αύριο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, μετά τη συνάντηση του Σαββάτου στο Χίλτον.

Πρόκειται για την τελευταία συνάντηση πριν από την αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα, κατά την οποία αναμένεται να γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων ημερών.

D0E272DEFC693C6702082AB72D21622A

Οι επαφές κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ανταλλαγή e-mail και τηλεδιασκέψεις, ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, που σίγουρα δεν θα είναι νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου.

Διαφωνία σε δύο σημεία

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους, στα θέματα αρμοδιότητάς του παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών σε δύο θέματα: την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.

Ενστάσεις προβάλλουν οι θεσμοί και για την έκπτωση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερο ποσοτικοποιημένα στοιχεία.

Η συμφωνία θα κλείσει πακέτο (Ασφαλιστικό – Φορολογικό – Δημοσιονομικό) και δεν θα εξεταστεί κάθε τομέας ξεχωριστά.

Το πρωί του Σαββάτου, προτού ξεκινήσει ο γύρος των συνομιλιών στο ξενοδοχείο Χίλτον, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή με το ΔΝΤ, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το μέτωπο του ασφαλιστικού. «Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες υποχωρήσεις» τόνισαν.

Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης, όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 ευρώ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%.

Αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αθροιστικά (κύριες και επικουρικές).

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ότι η εθνική σύνταξη θα μειωθεί στα 288 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ