Στη Βουλή ο Μουζάλας ως εν ενεργεία υπουργός!

Αθήνα. Ο υπό παραίτηση -κατ΄αξίωση του κυβερνητικού εταίρου Παν. Καμμένου- αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, εμφανίστηκε στη Βουλή και παρείχε την διαβεβαίωση ότι ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη θα έχει διαλυθεί μέσα στον επόμενο μήνα χωρίς την χρήση βίας.
Βέβαια ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση επανέφερε το θέμα της παραίτησης του Υπουργού που στη ρύμη του λόγου του αποκάλεσε την ΦΥΡΟΜ, “Μακεδονία”. Ωστόσο, με αφορμή τον Τούρκο αστυνομικό με ταξιδιωτικά έγγραφα που έφεραν την σφραγίδα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ο Γ. Κουμουτσάκος, απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή υπουργό με δηκτικό πνεύμα, είπε: «Ελπίζω ότι εν τη ρύμη του λόγου δεν θα την πείτε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

Από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., μάλιστα, επιχειρήθηκε και … αποκλιμάκωση του θέματος, τουλάχιστον από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παπαχριστόπουλο. Είπε κατηγορώντας όχι πλέον τον κ. Μουζάλα, αλλά την …αξιωματική αντιπολίτευση: « είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υπερευαισθησία που έχουμε εμείς οι ΑΝΕΛ στο θέμα των Σκοπίων”!

Και πρόσθεσε: Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το λύσουν μεταξύ τους ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Εγώ -και αυτή είναι προσωπική μου άποψη- θέλω να πω ότι τιμώ τους ανθρώπους τους τίμιους και τους δουλευταράδες όπως είναι ο Γιάννη Μουζάλας…» υπό τα χειροκροτήματα του παριστάμενου υπουργού Εσωτερικών Πάνου Κουρουμπλή, αλλά και του …ίδιου του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Μια αναφορά που έδωσε την ευκαιρία στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο να σχολιάσει πως «σήμερα είδαμε πως ετοιμάζεται η κυβίστηση (σ.σ. κωλοτούμπα) …και πάνω από τις θέσεις είναι η καρέκλα…»

Προσφυγικό

Κατά τα λοιπά, στην συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία». Μάλιστα είπε ότι θα μπορούσε να έχει διαλυθεί νωρίτερα αλλά εξήγησε ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθούν καλές συνθήκες στην Ειδομένη ώστε να μην μετατραπεί σε «καμπ» σαν το Καλαί της Γαλλίας.

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία είναι καλή» και ζήτησε την συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων «για να υλοποιηθεί μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία». «Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», τόνισε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν θέλαμε να έρθει το ΝΑΤΟ αλλά έπρεπε να έρθει όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν αλλιώς». Όπως είπε «το ΝΑΤΟ δεν είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές, είχε όμως αποτέλεσμα ότι το blame game ενάντια στην Ελλάδα καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία». «Μην φορτώνετε την πιθανή αποτυχία του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση. Το ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι η ροή αυτή μπορεί να σταματήσει μόνο στην Τουρκία και αλλάζει το παιχνίδι ενοχών ότι φταίει η Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Η ΝΔ

Ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια ούτως ή άλλως δύσκολη και ασαφή συμφωνία», ενώ την κατηγόρησε ότι αν «υιοθετούσε εγκαίρως κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης ίσως η κατάσταση να μην είχε φτάσει στο τραγικό αυτό σημείο».

«Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία, όμως είναι πολύπλοκη, σύνθετη και ανησυχητικά ασαφής. Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη», ανέφερε για την Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκανε λόγο για «επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα που εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα των κειμένων που υπέγραψε».

Αναφερθείς στην εμπλοκή των Τούρκων διερωτήθηκε «ποια αρμοδιότητα θα έχουν» και σε «ποιες δομές θα ενταχθούν» αφού η χορήγηση ασύλου αφορά το κράτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα της χώρας είναι χώρας υπό διεθνή επιτήρηση». «Είστε υπερήφανοι; Σε όλα τα μέτωπα καταγράφετε ήττες», πρόσθεσε.

Κουρουμπλής
«Πόση πολιτική γενναιότητα χρειάζεται για να έχουμε συμφωνία στο προσφυγικό; Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.