Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου

Αθήνα. Λύση στον γόρδιο δεσμό που βασανίζει πολλούς φορολογουμένους οι οποίοι είχαν την ατυχία να κληρονομήσουν ακίνητο χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς, μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Σύντομα θα δέχεται πληρωμή των οφειλόμενων φόρων με εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το κλειδί κρύβεται σε διάταξη νόμου η οποία έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2014, αλλά ουδέποτε έχει ενεργοποιηθεί. Η συγκεκριμένη διάταξη δίνει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλούν την οφειλή τους με την εκχώρηση «αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου» στο Δημόσιο.

Η ανακίνηση του θέματος ήλθε μετά έπειτα ερώτηση βουλευτών προς το υπουργείο Οικονομικών.

Από το έγγραφο που διαβιβάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προκύπτει ότι σχεδιάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης αλλά και εγκυκλίου από τη ΓΓΔΕ προκειμένου να καθοριστούν η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να συγκεντρώσει ο προϊστάμενος της Εφορίας, καθώς και η υπηρεσία στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος.

Η διαδικασία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, παρότι η διάταξη νόμου έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2014. Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, «επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ορίζει ο νόμος, σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΔΟΛ