Εορτασμός Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 στη Βουδαπέστη

Βουδαπέστη. Το Σαββάτο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα  11:00   πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ελληνισμού  της Βουδαπέστης στην πλατεία Petofi μπροστά από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του 1802  «Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου», η οποία βρίσκεται ακόμα και σήμερα υπό κατοχή του Ρωσικού Πατριαρχείου από το 1955 αν και οι Ρώσοι απεχώρησαν από την Ουγγαρία το 1990.

Στο λιτό και πανέμορφο μνημείο,  κατέθεσε στεφάνι  ο πρέσβης της Ελλάδος  Δημήτριος Γιαννακάκης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, ο Δήμαρχος του Δήμου Μπελογιάννη Κωνσταντίνος Παπαλέξης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας  Γεώργιος Κουκουμτζής , ο  Σπύρος Αγκάρντι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ουγγαρίας και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

2 (11)

Μαθητές τους Ελληνικού Σχολείου της Αυτοδιοικήσεως με τη Γαλανόλευκη.

Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  και πολλά μέλη της  ελληνικής παροικίας.

Ιδιαίτερη  έκπληξη ήταν η παρουσία για πρώτη φορά αντιπροσωπείας μαθητών με την Ελληνική Σημαία, του Ελληνικού Σχολείου της Αυτοδιοικήσεως με  πρωτοβουλία των δασκάλων και  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

1 (16)

Στη συνέχεια ακολούθησε δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιεροθέου και Αγίου Στεφάνου επί  της οδού Váci utca αριθ. 55, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αυστρίας  Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσενίου.

Θέλω να συγχαρώ όλους γι’ αυτή την ωραία παρουσία

Βουδαπέστη 2016-03-21

Βασίλειος Σταματόπουλος

Πρόεδρος