Έως το τέλος του έτους η δωρεάν διάθεση του εμβολίου για τον HPV

Για λίγους μήνες ακόμα, θα είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσω του εθνικού εμβολιασμού τα δύο εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Συγκεκριμένα, θα χορηγούνται δωρεάν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, τόσο το διδύναμο (HPV 2) όσο και το τετραδύναμο (HPV 4) εμβόλιο για τον HPV. Μετά το διάστημα αυτό, θα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά αλλά δε θα καλύπτονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και θα επαφίεται στην οικονομική δυνατότητα και την ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως των γονιών, ο εμβολιασμός των κοριτσιών έναντι ενός πολύ συχνού ιού, ο οποίος δύναται να προκαλέσει έως και καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ασπίδα κατά του HPV ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (μέχρι τώρα γίνεται με τα Gardasil & Cervarix) αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και στην πρόληψη άλλων καρκίνων (πρωκτού, φάρυγγα, στοματικών καρκίνων) και καλοηθών αλλά επίμονων και βασανιστικών νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό.

Συνιστάται ο εμβολιασμός να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας (ή του άντρα), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία  έναντι του ιού.   Οι οδηγίες αφορούν τις γυναίκες κυρίως παρόλο που το εμβόλιο μπορεί να γίνει και για την κάλυψη του αντρικού πληθυσμού, απλώς δεν προβλέπεται στον εθνικό εμβολιασμό.

Συνήθως, εμβολιάζονται κατά του HPV τα κορίτσια μεταξύ 11 και 15 ετών, αλλά και από τα 15 έως και τα 26 έτη, εφόσον δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί. Απλώς, όταν έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή η γυναίκα, το εμβόλιο δε διασφαλίζει την απόλυτη προφύλαξή της, εάν ήδη έχει μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο σκεύασμα. Η μικρότερη δυνατή ηλικία χορήγησης του εμβολίου είναι τα 9 έτη.

Οι εμβολιαστικές δόσεις

Τα εμβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών, σε κορίτσια ηλικίας 11 έως και μέχρι 15 ετών.

Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους (και έως τα 26 έτη), χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου.

Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 6 μηνών απαιτείται και 3η δόση μετά τους 6 μήνες.