Η 75η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης θα εορταστεί με την συμβολή της ομογένειας

Βικτώρια. Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ένδοξη Μάχη της Κρήτης, όπου Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί πολέμησαν τις δυνάμεις του Άξονα στο πλευρό της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας η οποία είναι δέον να εορταστεί με συμβολή της ομογένειας, αλλά και της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας.

Στη Βικτώρια έχει συσταθεί το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης και της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης και της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, με στόχο να επιτύχει τη συμμετοχή όλης της οργανωμένης παροικίας, αλλά και των επίσημων αυστραλιανών Αρχών.

Ήδη, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση αυτή από τους ομογενειακούς οργανισμούς οι οποίοι διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις όπως:

H Παμμεσηνιακή Αδελφότητα «Ο Παπαφλέσσας» διοργάνωσε, το Σάββατο, 12 Μαρτίου, επετειακό δείπνο με σκοπό να τιμήσει την παρουσία των ANZAC στην Καλαμάτα. Η εκδήλωση έγινε στο Normanby House Receptions και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Παρόμοια επιτυχία σημείωσε και η επετειακή χοροεσπερίδα για τη Μάχη της Καλαμάτας, το περασμένο Σάββατο 19 Μαρτίου στο 90 Atherton Rd., Oakleigh.

Mέσα στο ίδιο πνεύμα, αύριο, Παρασκευή, 25 Μαρτίου, η Αχαϊκή Ομοσπονδία Βικτώριας διοργανώνει συναυλία με τον Βύρωνα Τριανταφυλλίδη και την ορχήστρα του, με τίτλο «Ρεμπέτικα για τους ANZAC», στο White Rose Receptions.

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εν τω μεταξύ, ο ελληνικός οργανισμός των ANZAC σε συνεργασία με την Παντριφυλλιακή Ένωση Μελβούρνης, διοργανώνει μια σειρά δείπνων, με σκοπό την επανένωση των οικογενειών των βετεράνων του πολέμου, με προσκεκλημένους ειδικούς ομιλητές.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, στις 12μμ. στο καφέ Vanilla, 17-21 Eaton Mall, Oakleigh.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ήδη προξενήσει η παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του Δρ. Peter Ewer, με τίτλο «Οι Ξεχασμένοι Αnzac», η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, την Τετάρτη, 6 Απριλίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου, το Συντονιστικό Συμβούλιο για τη Μάχη της Κρήτης, σε συνεργασία με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, διοργανώνουν επίσημη περιήγηση των επισκεπτών από το εξωτερικό στην έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων από την Ελλάδα και την Κρήτη στη 1μμ στο Μουσείο του Μνημείου. Την ίδια μέρα, να σημειωθεί, θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του επίσημου οδηγού μελέτης της 75ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Παραδοσιακό κρητικό γλέντι δίνει την μουσική νότα σ’ όλη τη γκάμα των εκδηλώσεων. Θα γίνει στο Κρητικό Χωριό από την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, το μεθεπόμενο Σάββατο 9 Απριλίου.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο για τη Μάχη της Κρήτης σε συνεργασία με την Ιερά Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, θα τελέσουν δοξολογία στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίου Ευσταθίου την Κυριακή, 10 Απριλίου, στις 10πμ.

Την ίδια μέρα, 12μμ θα λάβει χώρα παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο προαύλιο της Αθάνατης Φλόγας του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα και ώρα 1μμ, η Επιτροπή Κηδεμόνων του Αυστραλο-Ελληνικού Μνημείου, διοργανώνει ειδική τελετή στο Domain Gardens.

Mεταξύ των πολλών και εντυπωσιακών εκδηλώσεων οι οποίες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 είναι και η φύτευση δέντρου Ελιάς και εναπόθεση Πλάκας στους κήπους της Βουλής.

Εκτενέστερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα περιέχεται στο ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα του «Νέου Κόσμου» για την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης το οποίο θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, 7 Απριλίου.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους εμπνευστές της ιδέας για τη συγκρότηση του Συντονιστικού Συμβουλίου της Μάχης της Κρήτης, αλλά και σ’ όλους τους ομογενειακούς οργανισμούς που με τόση προθυμία και επαγγελματισμό διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για να φωτίσουν την τόσο σημαντική αυτή πτυχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

πηγή:neoskosmos.com